Fitch verlaagt rating twee grootste Spaanse banken

Fitch verlaagt rating twee grootste Spaanse banken

Foto: REUTERS

Fitch heeft maandag de kredietscore van de twee grootste Spaanse banken verlaagd: Santander en BBVA. Het ratingagentschap laat ook weten positief te staan tegenover het Europese reddingspakket voor de Spaanse banken.

De verlaging gebeurt met twee niveaus, tot BBB+. De banken hebben wel nog steeds een hogere score dan Spanje zelf, dat zijn rating vorige week zag zakken tot BBB.

'Het is uitzonderlijk dat banken hoger noteren dan hun land van oorsprong', aldus Fitch, dat verwijst naar de geografische diversificatie en solide financiële prestatie bij de banken.

Hierdoor kunnen ze de effecten van de recessie in Spanje nog enigszins temperen, luidt het.

Fitch is positief over Europees reddingsplan

Over de Europese steun voor de Spaanse bankensector is Fitch positief. De noodlening houdt rekening met de ergste scenario's, klinkt het. De eurozone is bereid tot 100 miljard euro vrij te maken, terwijl Fitch de noden van de Spaanse banken eerder op 60 miljard had begroot.

Het was ook Fitch dat vorige week de Spaanse kredietrating met drie trapjes verlaagde, van A naar BBB. Met de hulp van de eurozone zullen de banken volledig geherkapitaliseerd kunnen worden, meent Fitch nu.

Als de Europese steun ervoor kan zorgen dat het vertrouwen in de Spaanse bankensector hersteld geraakt en helpt de druk van de herstructurering op de overheidsfinanciën te verlichten, kan dat positieve gevolgen hebben voor de rating van Spanje, luidt het nog.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees