Nieuwe tramhaltes en verkeersvrije zone

Hasselt krijgt trajectplan Spartacuslijn 1 te zien

Hasselt krijgt trajectplan Spartacuslijn 1 te zien

De haltes aan het Kolonel Dusartplein, richting de bibliotheek. Foto: if

Hasselt -

De plannen van de eerste sneltramlijn in het Spartacusplan, die vertrekt vanuit Hasselt, zijn voorgesteld door het stadsbestuur van Hasselt en De Lijn. Burgemeester Hilde Claes (SP.A) is ook voorstander van een gratis sneltram voor Hasselaren.

In Bilzen en Lanaken werden de plannen van het eerste traject van de sneltram al bekendgemaakt en nu is het de beurt aan Hasselt. Het is de bedoeling dat de eerste sneltram in 2017 operationeel zal zijn en van Hasselt naar Maastricht zal rijden. Het stadsbestuur van Hasselt keurde een overeenkomst met De Lijn goed en binnen twee weken zal het project worden voorgelegd tijdens de gemeenteraad.

Als die het project goedkeurt, zal de stad 1,6 miljoen investeren in het project. Dat geld gaat voornamelijk naar de aanleg van een nieuwe parking en de heraanleg van de Stokerijstraat. Burgemeester Hilde Claes (SP.A) is er ook een voorstander van om de sneltram gratis te maken voor Hasselaren, maar dat moet nog worden onderzocht.

Het traject van de sneltramlijn 1 start aan het station en gaat via de Stokerijstraat, de kanaalkom en het Kolonel Dusartplein richting de Universiteit Hasselt (UHasselt). Elke rit in Hasselt zal starten en eindigen aan het station.

‘Daar komt dan ook een speciale halteplaats voor de tram, tussen het huidige busstation en het justitiepaleis', zegt Paul Smeets van De Lijn Limburg. ‘Er zullen enkele gebouwen verdwijnen voor de halte. De tram vertrekt dan onder de brug van het gerechtsgebouw richting Koningin Astridlaan en Stokerijstraat. Deze straat wordt heraangelegd zodat de tram er zonder problemen kan voorbijrijden richting kanaalkom.'

Ook in de Demerstraat, aan het Kolonel Dusartplein en het provinciehuis aan de Universiteitslaan in Diepenbeek komen er nieuwe haltes.

Extra aanpassingen

Ook op andere plaatsen gebeuren er aanpassingen. Het plein voor de muur van het Dusartplein wordt verkeersvrij. Aan de Boudewijnlaan komt er een verkeerslicht omdat de tramsporen de straat dwarsen. En onder de Grote Ring komen er twee tunnels - eentje voor de tram, en eentje voor fietsers en voetgangers.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio