Moerbekenaar beschikt niet over juiste vergunning

33.000 euro boete voor ‘illegale woonark'

Zo ziet de woonark eruit. Foto: evm

Moerbeke-Waas -

Omdat Moerbekenaar Aloïs Praet (76) niet over de juiste vergunning beschikte voor zijn woonark op de Moervaart, moet hij 33.000 euro boete betalen.

Daarmee ziet de man zijn jarenlange levensdroom gekelderd. Na zijn pensioen tekende hij samen met zijn dochter Ingrid die droom uit: de eerste drijvende woonark in ons land, een betonnen kuip die op het water ligt met daarbovenop een huis in kunststof.

De ark lag sinds 2010 te water aan de Moervaart in Mendonk. Aloïs en Ingrid wilden het concept, dat in Nederland al jaren ingeburgerd is, commercialiseren in ons land met hun project Woonarkendroom België. De woonark werd een kijkwoning waar horden geïnteresseerden op afkwamen. ‘Veel mensen dromen van op het water te wonen en de bouwgronden zijn schaars en duur.'

Maar hun woonarkendroom werd gekelderd. ‘In Nederland bestaat een specifieke wetgeving voor woonarken, maar in België is dat niet zo', zegt Ingrid. Ze kregen een ligvergunning, maar het was niet duidelijk of er al dan niet een bouwvergunning vereist was. Omdat ze vermoedden van niet, dachten Aloïs en Ingrid dat er geen vuiltje aan de lucht was. Maar ze hadden wel degelijk een bouwvergunning nodig, waardoor de woonark er al die tijd illegaal lag.

Steek door het hart

Daarom werden Aloïs en zijn firma Alwabo gedagvaard voor de correctionele rechtbank van Gent. De strafrechter sprak gisteren torenhoge boetes uit: 11.000 euro voor Aloïs Praet en 22.000 euro voor zijn firma, telkens de helft met uitstel. Bij vader en dochter Praet sloeg die straf gisteren in als een bom. ‘Het was al een steek door mijn vaders hart dat hij zijn woonark, zijn levensdroom, moest verhuizen naar Nederland, waar ze wél met open armen werd ontvangen. Nu nog eens deze enorme boetes. Houdt het dan nooit op?' De kans dat ze in beroep gaan tegen het vonnis is groot, volgens hun raadsman.

Intussen ligt de woonark van Aloïs Praet in het Nederlandse Kerkdriel, nabij 's Hertogenbosch. Ze staat te koop.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio