Financiën moet 18.000 belastingbrieven corrigeren

Financiën moet 18.000 belastingbrieven corrigeren
Financiën gaat de vereenvoudigde belastingsaangifte van in totaal 18.000 gepensioneerden verbeteren, nadat gisteren bleek dat de belastingsadministratie hen soms duizenden euro's te veel aanrekent. 'We gaan nu zelf de meest optimale belastingsaangifte berekenen', zegt Financiën dat zwaar verveeld zit met deze uitschuiver.

Het gaat specifiek over gepensioneerden die het jaar voordien hun echtgenoot verloren en die van de belastingen een vereenvoudigde aangifte ontvingen - die is al ingevuld en uitgerekend.

'Bij deze mensen valt de komende dagen een brief in de bus met de vraag om langs hun taxatiekantoor te gaan, al mogen ze gerust ook telefonisch contact opnemen. Onze mensen zullen dan een nieuwe én meteen ook meest optimale belastingsaangifte berekenen', aldus Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Aanleiding is de vaststelling van N-VA-Kamerlid Veerle Wouters dat deze groep gepensioneerden via de vereenvoudigde aangifte soms duizenden euro's belastingen te veel wordt aangerekend, 'terwijl volgens een andere aanslagformule deze mensen net geld kunnen terugtrekken van de belastingen.'

Wouters kreeg een voorbeeld in handen van een 83-jarige ambtenaar die aanvankelijk bijna 3.700 euro moest opleggen, 'terwijl die persoon via de formule van de gemeenschappelijke aanslag meer dan 1.000 euro belastingen kan terugtrekken. Maar daarover rept de belastingen met geen woord', klinkt het verontwaardigd.

Onvoldoende geïnformeerd

Toen deze krant financiën minister Steven Vanackere (CD&V) maandagavond met deze vaststelling confronteerde, tikte die onmiddellijk de FOD Financiën op de vingers en eiste hij dat de belastingen deze mensen correct zou voorlichten. 'We geven inderdaad toe dat we deze mensen onvoldoende hebben geïnformeerd', zegt Adyns.

Als er meer gepensioneerden in het geval verkeren van de 83-jarige ambtenaar zou zo'n herberekening de belastingen wel eens tientallen miljoenen euro's minderinkomsten kunnen opleveren. Adyns denkt niet dat het zo'n vaart zal lopen: 'We maken ons echter sterk dat velen van deze 18.000 mensen nu al van ons de meest optimale belastingsberekening hebben ontvangen.'

N-VA vindt de 'snelle reactie' vanwege de belastingen overigens wat goedkoop. 'We hebben de FOD Financiën vorig jaar al eens op dit probleem gewezen. Toen kwam er géén reactie.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees