Niemand begrijpt fiscale regeling bedrijfswagens

Niemand begrijpt fiscale regeling bedrijfswagens

Foto: Jobat.be

Bijna een half jaar na de invoering van de nieuwe fiscale maatregelen voor bedrijfswagens weten noch de werkgever noch de werknemer hoeveel hen dat gaat kosten.

'Geen enkele werknemer zal het prettig vinden wanneer hij het voorbije jaar te weinig werd afgehouden op zijn loon en bij de eindafrekening van de belastingen plots een fors bedrag moet bijbetalen. Die mogelijkheid bestaat voor werknemers met een bedrijfswagen want de berekening van de nieuwe fiscale regels is nog niet duidelijk', zegt Frank Vancamp van het consultance bedrijf KPMG. Het bedrijf deed een onderzoek bij 2.000 bestuurders van bedrijfswagens en particuliere wagens.

Cataloguswaarde

Op 1 januari van dit jaar werden nieuwe fiscale maatregelen voor bedrijfswagens ingevoerd. Voortaan speelt naast het milieu-aspect en de CO{-2}-emissie ook de catalogusprijs een belangrijke rol in de berekening van het voordeel van alle aard voor de gebruiker van een bedrijfswagen. De maatregelen moeten het autopark groener maken door de meer vervuilende wagens fiscaal te bestraffen.

'Over de CO{-2}-uitstoot van de wagens is er geen discussie, wel over de cataloguswaarde van het nieuwe voertuig. Het is bijzonder moeilijk te achterhalen hoeveel de exacte catalogusprijs bedraagt voor een particuliere koper. Nog moeilijker is dat voor de bedrijfsauto's die voor 1 januari 2012 in het verkeer werden gebracht', zegt Vancamp. 'De overheid gaat een gegevensbank oprichten met alle catalogusprijzen van wagens, maar die uitbesteding is nog maar pas uitgeschreven. De vooropgestelde datum van 1 mei werd niet gehaald.'

Ook de aftrekbaarheid van de BTW blijft onduidelijk. De overheid wil het werkelijke privégebruik van de wagen als basis voor de berekening nemen. Vroeger was de aftrekbaarheid niet groter dan 50 procent. 'Er gaan geruchten dat de overheid opnieuw voor een forfaitaire aftrek zou kiezen', zegt de KPMG-man.

'Er wordt gewerkt aan de database en voor de BTW-aftrek is een omzendbrief in de maak. De bedrijven en leasemaatschappijen kunnen nog altijd de gegevensbanken van de autosectoren consulteren voor de catalogusprijzen', zegt de woordvoerder van Steven Vanackere (CD&V), de minister van Financiën.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees