CD&V'er komt niet meer op voor de verkiezingen in oktober

Daniël Vanpoucke stopt ermee als burgemeester

Meulebeke -

Daniël Vanpoucke (CD&V) stopt als burgemeester. Bij zijn 25-jarig jubileum kondigde hij nog aan dat hij er nog eens 25jaar bij zou doen, maar nu heeft hij toch besloten om niet meer op te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vanpoucke was 28jaar burgemeester van Meulebeke.

Burgemeester Daniël Vanpoucke(62) nodigde de pers maandagavond laat uit op een inderhaast georganiseerde persconferentie om zijn toekomst bekend te maken. Niet helemaal verrassend –want de geruchtenmolen draaide al langer– kondigde Vanpoucke aan dat hij na 28jaar stopt als burgemeester van Meulebeke. Hij ruimt plaats voor Luc Vullers en Dirk Verwilst(zie kader), die beiden de burgemeesterssjerp ambiëren.

Achter de schermen

‘Bij mijn zilveren jubileum van goed twee jaar geleden kondigde ik nog aan dat ik halverwege mijn termijn zat en dat ik er nog eens zoveel jaar bij zou willen doen', zegt Vanpoucke. ‘Maar ik zei niet dat die 25volgende jaren als burgemeester zouden zijn. Ik ga nu achter de schermen van de partij werken. Als burgemeester geef ik de fakkel door aan de nieuwe generatie. Ik vind altijd dat je tijdig moet vernieuwen, dat deed ik ook al toen ik na tien jaar parlement de fakkel doorgaf aan Roel Desseyn.'

Vanpoucke was 34jaar toen hij in 1985 burgemeester werd. Hij was daarmee de jongste burgemeester van de provincie, nadat de partij een drastische verjonging had ondergaan. Hij volgde de immer populaire dokter Leo Abeele op, die er ook al een pak jaren als burgemeester had op zitten.

Eind dit jaar, wanneer Vanpoucke de sjerp aan de wilgen hangt, zal hij 28jaar burgemeester zijn geweest. En daar blikt hij tevreden op terug. ‘We hebben veel verwezenlijkt. We mogen onszelf niet vergelijken met een stad, maar we hebben ondertussen wel alle faciliteiten van zo'n stad. Denk maar aan ons ontmoetingscentrum De Vondel, ons sportcomplex Ter Borcht en de OCMW-site Ter Deeve. Ik ben nog het meest trots op het feit dat de burger dit financieel niet heeft gevoeld. Integendeel, toen ik burgemeester werd, heb ik eerst het wat uit de hand gelopen financiële plaatje moeten recht trekken.'

Kritiek

Toch ging het Vanpoucke niet altijd voor de wind. Zo kreeg de burgemeester bakken kritiek te verwerken, omdat zijn jubileumfeest voor 25jaar burgemeesterschap volgens de oppositie veel te duur was. Ook het feit dat zijn zoon Tom tot gemeentesecretaris werd gebombardeerd, veroorzaakte heel wat politieke ophef. Van de burger moest hij onlangs ook kritiek slikken. Zo werd hij tijdens een gemeenteraad belaagd door bewoners van De Haandeput, die het niet pikten dat er binnenkort een industrieterrein in hun wijk wordt gebouwd.

Toch heeft deze veel mondiger burger niets met Vanpouckes beslissing te maken. ‘Je merkt inderdaad wel een grote evolutie in vergelijking met 28jaar geleden, maar daar heeft mijn beslissing niets mee te maken', aldus nog Vanpoucke.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio