Verscheidene straten lopen dood, trucks moeten lus volgen

Bouw Bogaerdbrug grijpt zwaar in op verkeer

Zo zal de brug er gaan uitzien. Foto: if

Dendermonde -

De bouw van de nieuwe Bogaerdbrug over de Oude Dender, tussen de Veerstraat en de Bogaerdstraat, start op 3 september. Het verkeer wordt tijdens de werken langs andere straten gestuurd en dat zorgt voor een sterk gewijzigde verkeerssituatie.

De nutsmaatschappijen zijn druk bezig met de voorbereidende werken. Zowel langs de wegen als onder de Bogaerddam moeten leidingen verplaatst worden. De onderboring onder de Oude Dender, van de Veerstraat naar de Bogaerdstraat, is aan de gang. De voorbereidende werken zullen tegen het bouwverlof klaar zijn. De riolering wordt ter hoogte van de Werf en de Papiermolenstraat aangepast. De bestaande brede Bogaerddam wordt vervangen door een nieuwe, beweegbare, brug, waaronder de Dender opengemaakt wordt.

‘Deze werken passen in het plan De Dender Loopt', zegt burgemeester Piet Buyse (CD&V). ‘Het is de bedoeling om de Dender in de binnenstad veel mooier te maken. Daarvoor werd het sas al gerestaureerd en werd er een nieuwe Vlasmarktbrug gebouwd door de NV Waterwegen en Zeekanaal.'

De nieuwe Bogaerdbrug zal in 2014 klaar zijn. Om vlot te kunnen werken legt de aannemer, de NV Herbosch-Kiere uit Kallo, een uitgebreide werfzone aan die zowat de helft van de huidige Gedempte Dender zal innemen.

Het verkeer zal gedurende de periode van de werken heel anders georganiseerd worden in het centrum van Dendermonde. Zo worden de Franz Courtensstraat, de Kasteelstraat, de Veerstraat, de Werf en de Bogaerdstraat (in september) afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Wagens kunnen het noordelijk deel van de stad in via de Gentsesteenweg, de Donckstraat en de Lodewijk Dosfelstraat en kunnen weg via de Nachtegaalstraat, de Lodewijk Dosfelstraat, de Donckstraat en de Gentsesteenweg. De Kerkstraat blijft tweerichtingsverkeer voor plaatselijk verkeer. ‘Indien dit een probleem geeft, kan dit bijgestuurd worden', zegt schepen van Verkeer Bart Van Malderen (SP.A).

Verkeerslussen

Het vrachtverkeer wordt verplicht om een lus te vormen omdat vrachtwagens niet kunnen keren. Het zuidelijk deel van de stad kan bereikt worden via de Kasteelstraat, de Oude Vest, de Lindanusstraat en de Zuidlaan. De stad uit rijden kan via de Oude Vest, de Sint-Jacobstraat, de Brusselsestraat en de Zuidlaan. In de doodlopende straten zal tweerichtingsverkeer ingevoerd worden om de bereikbaarheid te garanderen. Er moeten parkeerplaatsen verdwijnen om tweerichtingsverkeer en een keerbeweging mogelijk te maken. Vrachtverkeer wordt verboden omdat trucks in deze straten niet kunnen keren. Er wordt ook een laad- en loslocatie voorzien.

De handelaars van Dendermonde kunnen zich vinden in deze oplossing. ‘Als er gedaan wordt wat ze beloven, is dit de best haalbare oplossing', zegt Octave Tecqmenne van de Handelskern. Maar Mattie Van Causbroeck, van taverne 't Peirt, ziet het allemaal niet zo zitten. ‘Wij zitten weer jarenlang met de problemen. Hadden ze de Dender indertijd niet beter grondig opgekuist en opengelaten?', vraagt zij zich af.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio