Vijftien gewonden en 140 arrestaties na rellen tussen Poolse en Russische supporters

Zowel voor als tijdens de EK-voetbalwedstrijd tussen Polen en Rusland zijn er zware rellen geweest in Warschau. Vijftien mensen zijn gewond geraakt. De Poolse politie arresteerde meer dan honderdveertig mensen.

Er braken dinsdag verschillende vechtpartijen uit. Er vielen daarbij vijftien gewonden: Russen, Polen en ook één Duitser, meldde een politieofficier. Hun leven is niet in gevaar. Correspondenten van persagentschap AP zagen mensen bloedend op de grond liggen en zeiden dat één persoon zwaargewond leek. 

Vooral een optocht van Russische fans zette kwaad bloed. Zowat 5.500 deelnemers liepen voor aanvang van de wedstrijd door de stad naar het stadion. Ze hadden voor hun mars toestemming gekregen van het stadsbestuur van Warschau. 

De Russische supporters scandeerden leuzen als 'we zijn gekomen om te winnen' en 'Rusland, Rusland'.

Enkele tientallen Polen gooiden een voetzoeker in hun richting en slaakten vijandige kreten. Waarop de Russische fans met flessen begonnen te gooien. Waarop de twee groepen slaags geraakten. Ze sloegen elkaar en trapten elkaar in het gezicht

Andere getuigen zagen ook hoe Poolse en Russische fans stenen naar elkaar gooiden rond het stadion waar de match zou plaatsvinden. Elders zouden zichtbaar dronken Polen onder elkaar een robbertje gevochten hebben. 

Ook elders in de Poolse hoofdstad ging het mis. Bij het Nationaal Stadion in de stad raakten Russische en Poolse voetbalfans slaags en bekogelden ze elkaar met stenen. Op een brug nabij het stadion kwam het tot een treffen tussen Russische hooligans en Poolse agenten.

Traangas en rubberkogels

Ook tijdens de match gingen de rellen door. De Poolse politie vuurde traangas en rubberkogels af om zich een groep jonge Poolse hooligans van het lijf te houden die de agenten tijdens de wedstrijd met flessen bekogelden.

Die botsingen deden zich voor in de buurt van een fanzone in het stadscentrum waar duizenden mensen de wedstrijd op grote beeldschermen volgden. 

Veel politie

De patrouilles en controles door de politie werden in aanloop van de wedstrijd fors opgeschroefd. 

'De veiligheid verzekeren voor, tijdens en na het duel is de grootste uitdaging voor de Poolse politie', zei de Poolse minister van Binnenlandse Zaken Jacek Cichocki eerder op de dag. Door mensen om hun papieren te vragen hoopten de autoriteiten om personen met een stadionverbod, die de dag van de match niet in Warschau mogen zijn, op te pakken.

Cichocki liet ook nog weten dat het merendeel van de Russische supporters die vorige vrijdag in Wroclaw stewards aanvielen na de match tegen Tsjechië, geïdentificeerd zijn. 'Sommigen zijn al naar Rusland teruggekeerd, maar als uit het onderzoek blijkt dat zij deelnamen aan de agressie, zullen ze in samenwerking met de Russische autoriteiten vervolgd worden', besloot de minister.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1