Kodak gaat duizendtal patenten verkopen

Kodak gaat duizendtal patenten verkopen

Foto: afp

De failliete Amerikaanse fotopionier Kodak heeft dinsdag aangekondigd dat het meer dan 1.000 van zijn patenten wil verkopen om geld in het laatje te brengen. Geïnteresseerden kunnen zich van 8 tot 13 augustus aanmelden op een veiling. Van het resultaat zal afhangen of het bedrijf nog langer bescherming tegen zijn schuldeisers nodig heeft.

De patenten, zo’n 1.100 in aantal, hebben betrekking op digitale fotografie, voor het nemen, bewerken en delen van beelden. 

 
De veiling zal vertrouwelijk gebeuren: kopers kunnen anoniem blijven. Op die manier moet men de concurrentie niet in zijn kaarten laten kijken. Er zouden zich al zo’n 20 partijen hebben aangemeld, om de catalogus van Kodak in te kijken.
 
De waarde van het pakket patenten wordt door experts op 2,6 miljard dollar geschat. Kodak vroeg in januari bescherming tegen zijn schuldeisers aan. Het concern, dat in de negentiende eeuw aan de basis van de fotofilm lag, verloor uiteindelijk de strijd door de digitalisering van de fotografie.
 
De voorbije maanden bleven de verliezen zich opstapelen: in het eerste kwartaal tot 366 miljoen dollar.
 
Kodak hoopt nu te overleven door de minst rendabele delen, oa. fotocamera’s, digitale fotokaders, enz., af te stoten en enkel de winstgevende onderdelen over te houden: ondersteunende diensten, producten om foto’s af te drukken en producten voor de professionele markt.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees