Belkacem gaat in beroep

Sven Mary. Foto: BELGA

Fouad Belkacem gaat in beroep tegen de verlenging van zijn aanhouding. Dat meldt zijn advocaat Walter Damen. 'Deze veldslag wordt verdergezet', zei ook Sven Mary, zijn andere advocaat, eerder op de dag.

Belkacem, de woordvoerder van de extremistische moslimgroep Sharia4Belgium, liet zich maandag voor de Antwerpse raadkamer bijstaan door twee Belgische toppleiters, de Antwerpse strafpleiter Walter Damen en Brusselaar Sven Mary. Zij schudden verschillende procedurekaarten uit hun mouw om hun cliënt vrij te krijgen, maar het werd een maat voor niets. 

Na urenlange debatten besliste de rechter dat Belkacem nog een maand in de cel moet blijven op verdenking van het aanzetten tot haat, discriminatie en geweld tegen niet-moslims. Zijn advocaten hadden aangevoerd dat het aanhoudingsmandaat nietig was en hadden detentievervangende maatregelen voorgesteld, maar de raadkamer is hen daar niet in gevolgd.

Belkacem gaat nu in beroep, bevestigt Walter Damen. Het dossier verhuist nu naar de kamer van inbeschuldigingstelling. Die moet binnen de vijftien dagen beslissen of hij al dan niet aangehouden blijft.

'Turtelboom beslist zoals het haar uitkomt'

Sven Mary klaagde in De Ochtend op Radio 1 vanmorgen nog aan dat er sprake is van 'willekeur' in de beslissing om zijn cliënt naar de cel te sturen. 'Minister van Justitie Annemie Turtelboom zegt dat Belkacem een gevaar is voor de staatsveiligheid, en dat hij daarvoor zes maanden naar de cel moet, maar dat klopt niet', zei hij.

'Het vonnis waarop ze zich beroept om hem naar de gevangenis te sturen heeft niets te maken met aanzet tot haat of racisme. Dat dossier ging over weerspannigheid tijdens een betoging. Belkacem zal daar waarschijnlijk wel dingen hebben gedaan die hij niet moest doen, maar als we alle mensen die ooit zijn veroordeeld wegens weerspannigheid naar de cel sturen, dan zullen we de komende jaren heel wat gevangenissen moeten bijbouwen.'

'Toeval dat ze dat op Antwerpse tv-zender verkondigde?'

Volgens Mary is Belkacem 'nog altijd niet veroordeeld omdat hij een gevaar voor de staatsveiligheid zou zijn'. 'Ik heb het gevoel dat er sprake is van willekeur in deze zaak. Turtelboom beslist zoals het haar schikt', klinkt het.

'Het is ook weer toeval dat ze de beslissing om hem zes maanden in de cel te houden alleen op de Antwerpse regionale zender ATV bekend maakte. Ze zullen wel zeggen dat ik alles op een hoop gooi, maar ze komt wel op in Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen.'

Bovendien heeft de minister volgens Mary 'niet de bevoegdheid om Belkacem zijn nationaliteit af te nemen, dat moet door de rechterlijke macht worden beslist'.

Corrigeer

MEER NIEUWS