Eén Belg op drie doet aan pensioensparen

Eén Belg op drie doet aan pensioensparen

Foto: Marco Okhuizen

Zowat één Belg op drie doet zelf aan pensioensparen. Vooral bij Vlamingen is deze vorm van beleggen populair. Wie meedoet, kiest ervoor om zowat 85 procent van het maximaal fiscaal aftrekbare bedrag te sparen.

Dat blijkt  uit de gegevens van de fiscale statistiek der inkomens over het aanslagjaar 2009. Dat zijn de meest recente gegevens die momenteel beschikbaar zijn.

In dat jaar deden 2,3 miljoen mensen aan pensioensparen, of zowat één op de drie personene van tussen de 18 en de 67 jaar. De totale som van het pensioensparen opgegeven op de fiscale aangiften bedroeg 1,71 miljard euro.

Per persoon komt dat neer op een bedrag van 741 euro. De overheidsdienst Financiën merkt op dat dit 85 procent is van het maximumbedrag dat in 2009 voor pensioensparen fiscaal in mindering mocht worden gebracht.

Er blijken lichte verschillen te zijn volgens geslacht en regio. Meer Vlamingen (41%) dan Walen (25%) en Brusselaars (slechts 17%) doen eraan mee. Vlamingen) stortten gemiddeld ook 761 euro, wat meer is dan Brusselaars (706 euro) en Walen (689 euro).

De populariteit van het pensioensparen lijkt ten koste te gaan van de individuele levensverzekering. Het aantal mensen dat aan pensioensparen doet is toegenomen tussen 2006 en 2009, terwijl het sparen via een individuele levensverzekering in diezelfde periode afnam.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees