Werkplek werd het voorbije jaar iets goedkoper

Een werkplek in ons land kostte vorig jaar gemiddeld 11.776 euro, of iets minder dan de 11.808 euro van het jaar voordien. Dat blijkt uit een studie van consultant AOS Studley, die sinds 2006 deze index naar de kostprijs per werkplek in kantoorgebouwen opstelt.

De 11.760 euro is een mediaanwaarde, wat betekent dat er dus evenveel kantoren duurder zijn als goedkoper.

Het vastgoed (gebouw, onderhoud, energie...) vertegenwoordigt ongeveer 40 procent van de kostprijs van een arbeidsplek, het jaar voordien was dat nog 41 procent.

Daarnaast is er de kost voor informatica (hardware, software... met uitzondering van specifiek materieel voor de bedrijfseigen activiteiten), goed voor een aandeel van 36 procent.

De kosten voor beveiliging, schoonmaak en catering vertegenwoordigen ongeveer 19 procent van het totaalpakket, terwijl externe diensten (vergaderzalen, hotels en transport) de resterende één procent uitmaken.

Dat de kost voor het vastgoed daalde ondanks de automatische huurindexering en de hogere energiekosten, verklaart AOS Studley doordat er nieuwe huurcontracten zijn afgesloten of bestaande heronderhandeld werden. Door de lage marktprijzen kon men kortingen bekomen.

Daarnaast werd de oppervlakte per werkplek ook zoveel mogelijk 'geoptimaliseerd'.

Goed nieuws voor de bedrijven: AOS verwacht dat de vastgoedkosten zullen blijven dalen door de onzekere conjunctuur (meer leegstand, kleinere werkoppervlaktes...).

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees