VIDEO. Otter laat zich filmen in Limburg

BOCHOLT - In het Limburgse Bocholt zijn onlangs twee filmopnames gemaakt van een otter. Dat meldt Natuurpunt en de Universiteit Antwerpen. In april werd nog een otter in Willebroek gefilmd.

Het was opnieuw Kristijn Swinnen, bioloog van de Universiteit Antwerpen, die de opnames van de otter maakte. Een camera die opgesteld stond om bevers te observeren, heeft de beelden kunnen maken.

'Het is hoogst onwaarschijnlijk dat het om het zelfde dier gaat als in Willebroek', zegt Swinnen. 'De vindplaatsen liggen op meer dan 100 km van elkaar en bevinden zich in een ander rivierensysteem (Scheldebekken en Maasbekken).'

Er werd tweemaal een otter gefilmd in Bocholt, op 20 april en 9 mei, maar uit de opnames valt niet af te leiden of het om hetzelfde dier gaat.

'Het is in elk geval goed nieuws', aldus Swinnen.  'Ofwel zijn er verschillende dieren aanwezig, ofwel is er een dier dat op zijn minst een tijdje in het gebied heeft verbleven.'

In het gebied werden tot 2006 regelmatig waarnemingen van otters gedaan, maar die waren tot nu toe nooit bevestigd. 'Mogelijk is de otter altijd aanwezig gebleven in dit gebied. Nu hebben we voor het eerst een onweerlegbaar bewijs in handen.'

Het natuurgebied Smeetshof is een uitgestrekt en moeilijk toegankelijk moerasgebied van 187 hectare in Bocholt. De voorbije jaren heeft Natuurpunt er grootschalig natuurherstel uitgevoerd.

De otter geldt als uitgestorven in Vlaanderen sinds eind de jaren 80, behalve in de Grensmaas. Het is zeer uitzonderlijk dat het dier wordt waargenomen.

Corrigeer

NIEUWS