'Armstrong geschorst voor dopinggebruik'

Lance Armstrong is door de Amerikaanse antidopingorganisatie USADA aangeklaagd voor dopinggebruik. Dat meldt de Washington Post. De Amerikaanse krant beweert over de officiële aanklacht van het agentschap te beschikken.

Daarin zou staan dat de bloedstalen die in 2009 en 2010 bij Armstrong werden verzameld 'volledig consistent waren met epogebruik en/of bloedtransfusies'. Armstrong, die nooit een positieve dopingtest aflegde, won zeven keer de Tour. Sinds dit jaar doet hij mee aan triatlons op topniveau.

Armstrong wordt met onmiddellijke ingang geschorst en mag niet meer deelnemen aan triatlonwedstrijden. Het nieuws komt er nadat de Amerikaanse overheid in februari een dopingonderzoek naar Armstrong na twee jaar beëindigde. Uiteindelijk werd er geen klacht ingediend tegen de voormalige Tourwinnaar. 

USADA voerde echter een apart onderzoek naar mogelijk dopinggebruik van Armstrong, los van de zaak die de Amerikaanse overheid had lopen. De Amerikaanse antidopingorganisatie heeft de macht om sporters in olympische sporten te schorsen en hun erelijst af te nemen. Het kan de sporters echter niet strafrechterlijk vervolgen. 

USADA beschuldigt niet enkel Armstrong maar ook zijn voormalig ploegleider Johan Bruyneel (nu Radioshack - Nissan Trek) en enkele artsen waaronder Michele Ferrari. Zij zouden volgens de aanklacht tussen 1998 en 2011 de spilfiguren zijn geweest in een dopingcarroussel. Meer dan tien wielrenners zouden tegen Armstrong en co getuigd hebben. 

Boze Armstrong: 'Nooit positief getest op 500 dopingcontroles'

Armstrong reageert op zijn website verbolgen op de nieuwe beschuldigingen. 'Deze aanklacht is op niets gebaseerd, gemotiveerd door afgunst en gestoeld op getuigenissen die afgekocht zijn met beloftes van anonimiteit en imuniteit', klinkt het hard. 'Hoewel het  USADA gewag maakt van een gigantisch dopingnetwerk dat 16 jaar in stand werd gehouden ben ik de enige atleet tegen wie het een klacht indient. De wanpraktijken van deze instantie en haar beslissing om eerst te veroordelen en dan pas te beoordelen staan in schril contrast met mijn idealen van eerlijkeid en fair play.'

'Ik heb nooit doping gebruikt en heb gedurende 25 jaar geen enkele keer positief getest op meer dan 500 dopingtests. Dit is een persoonlijke vendetta van het USADA', besluit Armstrong.

 

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.