Luc Moens gehuldigd als ereburger van Klein-Brabant

Luc Moens gehuldigd als ereburger van Klein-Brabant

Luc Moens (met houtsnede) tussen de mensen van Toerisme Klein-Brabant. Foto: hva

Sint-Amands -

Sint-Amandsenaar Luc Moens(57) werd hij in zijn geboortestreek Klein-Brabant gehuldigd als ereburger. Moens is sinds 2005 vice-rector van de Universiteit van Gent. De wordt uitgereikt door Toerisme Klein-Brabant-Scheldeland. Vooral de fierheid op zijn Klein-Brabantse afkomst maakt van Luc Moens een uitstekend ambassadeur voor de regio.

Het ereburgerschap werd toegekend aan boord van de Wilford aan de kaai van Sint-Amands, waar Moens een houtsnede van 'De Veerman' van Gerard Gaudaan kreeg. Ook al woont Moens al sinds 1979 niet meer in de streek maar wel in Heusden, is het voor hem telkens een beetje thuiskomen als hij in Klein-Brabant komt.

Wandelen en fietsen 'Als kind maakte ik al graag grote wandelingen en fietstochten door de streek, en daar hou ik nog altijd van', zegtMoens.

In 1981 doctoreerde Moens in de wetenschappen. Als assistent en nadien leidend wetenschappelijk medewerker werkte Moens sindsdien voor de universiteit. In 2003 werd hij gewoon hoogleraar in de vakgroep analytische chemie.

Hij hield zich vooral bezig met nieuwe methoden ontwikkelen in de analytische chemie en chemisch onderzoek van archeologische voorwerpen en kunstwerken. Sinds 2002 was hij decaan van de faculteit Wetenschappen en in 2005 werd hij vice-rector.

Als ereburger komt hij in het lijstje te staan met onder andere kunstschilder Jan Verheyden, reisjournalist Bernard Henry, componist Jef Schampaert, dichter Bert Peleman en abt Wassenberg van de Bornemse abdij.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio