Rembert haalt record Tom Waes in

Twintiger snoept Belgisch record schansspringen van Tom Waes af

Twintiger snoept Belgisch record schansspringen van Tom Waes af

Rembert Notten vestigde een nieuw Belgisch record schansspringen. Foto: kvh

NEERPELT -

De 22-jarige Rembert Notten mag zich de nieuwe Belgisch recordhouder schansspringen noemen. Hij daagde Tom Waes uit, die enkele maanden geleden het record op zijn naam vestigde.

Alles begon enkele maanden geleden toen Tom Waes in het televisieprogramma Tomtesteron het Belgisch record schansspringen met een sprong van veertien meter op zijn naam zette. Zijn coach Marc Nölke van Teamgold riep iedereen op om dat record te verbeteren.

‘Ik zag er meteen een toffe uitdaging in', zegt Neerpeltenaar Rembert Notten. ‘Ik doe sinds mijn vijftiende aan Freestyle skiën bij het team Airborne. De voorbije jaren heb ik dat wat moeten afbouwen wegens een aantal blessures. Maar ik hou van extreme en uitdagende sporten', zegt hij lachend.

In het schansspringen zag de jongeman een nieuwe uitdaging. Twee dagen voor de wedstrijd in het Duitse Rückershausen ging hij met coach Nölke van start. ‘De eerste sprong verliep behoorlijk vlot. Ik sprong twaalf meter en voelde meteen dat er meer in me zat. Ik moet wel zeggen dat het zeker geen gemakkelijke sport is. Het ziet er op beeld allemaal simpel uit, maar dat is net de moeilijkheid. Het is een zeer technische sport en je hebt zeker wat ski-ervaring en de juiste basis nodig.'

Zondag besloot Rembert zijn kans te wagen. ‘Het meest moeilijke is dat je een sprong in het niets, in het duister maakt. Je kan absoluut niet zien waar je naartoe springt, maar je moet er alle vertrouwen in hebben dat je vanzelf op de landingsbaan zal eindigen anders komt het niet goed', zegt hij lachend. Rembert maakte een sprong van 35 meter en mag zo het nieuwe Belgische record achter zijn naam zetten. ‘Over twee weken neem ik opnieuw deel aan een wedstrijd. Ik hoop dan nog enkele meters verder te kunnen springen.'

De jonge Neerpeltenaar ziet er zelfs een uitdaging in om het schansspringen in België leven in te blazen. ‘Het is vreemd dat er in België nooit een schansspringteam ontstaan is. Er is geen sneeuw voor nodig en met ons regenweer kan een nat parcours aanleggen ook niet moeilijk zijn. Ik zou het zelf wel als een uitdaging zien om me op de sport toe te leggen en te trainen om honderd meter te kunnen springen. Maar helaas is dat momenteel financieel niet haalbaar. Sponsors mogen zich melden', lacht de nieuwe recordhouder.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio