Belgische regering wil Provinciaal Hof verkopen

Belgische regering wil Provinciaal Hof verkopen

Gedeputeerde Dirk De Fauw en gouverneur Carl Decaluwé doen er alles aan om de verkoop van het Provinciaal Hof tegen te houden. Foto: mvn

Brugge -

De Belgische regering wil via een openbare verkoop het Provinciaal Hof van de hand doen. Het neogotische gebouw op de Markt heeft geen nut meer volgens de Regie der Gebouwen, maar de Provincie wil het voor hen belangrijke pand absoluut behouden.

Het Provinciaal Hof is eigendom van de federale staat, maar de Regie der Gebouwen - zeg maar de vastgoedspecialist van de staat - vindt het bekende pand tussen het postgebouw en het toekomstige Historium niet meer waardevol voor de regering. ‘Wij gebruiken het gebouw al jaren niet meer, en er is geen enkele federale administratie geïnteresseerd om er haar intrek te nemen. Omdat het gebouw voor ons dus geen toekomst meer heeft, is het overgedragen aan de FOD Financiën, die de openbare verkoop nu voorbereidt', legt Jan Pauwels, woordvoerder van bevoegd Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), uit.

Ceremoniële functie

Het Provinciaal Hof heeft sinds de opening van provinciehuis Boeverbos, waar de provincieraad zetelt en de administratie gevestigd is, in Sint-Andries in 1999 louter nog een ceremoniële functie. Toch wil de Provincie er alles aan doen om het gebouw in handen te houden. ‘Het Provinciaal Hof is voor ons een belangrijke pièd-à-terredie we nog zeer vaak gebruiken, onder meer voor academische zittingen, tentoonstellingen en concerten. Ook het Koninklijk Hof maakt er graag gebruik van, onder meer om banketten te organiseren. Als uithangbord is dit gebouw dus erg belangrijk voor onze uitstraling', benadrukt gedeputeerde voor Patrimonium en Gebouwen Dirk De Fauw (CD&V), die volgende week dinsdag samen met gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) naar Staatssecretaris Verherstraeten trekt om het behoud van het Provinciaal Hof te bepleiten. ‘We gaan duidelijk maken dat het Hof enorm belangrijk is voor ons, en dat het wat ons betreft dus niet verkocht mag worden', aldus de West-Vlaamse gouverneur.

‘Het is trouwens niet de eerste keer dat de Regie der Gebouwen het probeert te verkopen. Zes jaar geleden heeft mijn voorganger ook moeten pleiten voor het behoud, wat we nu weer zullen doen. We zullen ook de mogelijke formules bespreken om het gebouw te behouden, hetzij door het aan te kopen of via een overdracht, al moet het stadsbestuur of het provinciebestuur daar uiteindelijk over beslissen.'

Vanuit de federale regering klinkt alvast bereidwilligheid om te onderhandelen. ‘We zullen tijdens het onderhoud bekijken wat de concrete vragen zijn van de Provincie, en kijken op welke manier het mogelijk is om een aantal functies in het gebouw te behouden in een mogelijke overgangsfase. De boeken zijn dus nog niet à priori toe voor de Provincie', aldus Jan Pauwels, woordvoerder van Servais Verherstraeten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio