Na amper een week enorme respons op klusjesdienst

The Kotfather helpt kotbazen en studenten

© ivw

Een lekkende kraan? De verwarming stuk? Johan Uyttebroeck (44) uit Leuven vliegt als The Kotfather de klok rond op zijn bakfiets om klusjes op te knappen in koten. ‘Ik begrijp niet dat dit nog niet eerder is bedacht', zegt hij.

Isabel Van Tendeloo

Wie koten verhuurt, is zelf niet altijd handig genoeg om klusjes op te knappen of woont soms ver uit de buurt. Kotbazen kunnen voortaan een beroep doen op The Kotfather, een initiatief van Leuvenaar Johan Uyttebroeck. Hij behandelt hun huizen als een goede huisvader. ‘Het is voor kotbazen niet altijd gemakkelijk om voor het minste wat er scheelt te komen kijken. Zo worden klusjes vaak uitgesteld, en zo geraakt het gebouw in verval. Een studentenhuis moet je onderhouden als je frustraties tussen kotbazen en studenten wil vermijden', zegt Uyttebroeck.

Uyttebroeck spreekt uit ervaring. ‘Vroeger was ik zelf kotbaas, maar dat bleek onmogelijk te combineren met mijn gezin, klusjes in mijn eigen huis en een job als bankbediende. Daarom moest ik de koten verkopen', zegt hij. Maar na jaren begon het terug te kriebelen. De bankjob liet hij achter zich om zich opnieuw helemaal te concentreren op de studentenkamers.

The Kotfather sluit met de koteigenaars een contract af vanaf 11 euro per kamer. Daarvoor is hij 24 op 24 standby met zijn elektrische bakfiets. Iedere maand bezoekt hij het studentenhuis om kleine gebreken te controleren. De kotbaas krijgt telkens een digitaal rapport. Klusjes die hij zelf niet kan, besteedt hij uit, mits toestemming van de eigenaar. Een gat in de markt, zo blijkt. ‘Ik heb 250 kotbazen aangeschreven en na een week word ik constant opgebeld met vragen', zegt Uyttebroeck. ‘Eerst was ik nogal onzeker. Het kan toch niet dat dit concept nooit eerder is bedacht?' Niet ieder kot kan rekenen op een contract met The Kotfather. ‘Ik ga geen huizen renoveren. Het pand moet in orde zijn, en ik zorg ervoor dat het in die staat blijft. Daarom ga ik eerst altijd kijken vooraleer ik een contract aanga. Ik zag al schrijnende toestanden, zoals muren van karton. Gelukkig maakt het stadsbestuur er werk van om een grote kuis te houden in de koten', stelt Uyttebroeck.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio