Bejaarden zijn proefkonijn in digitaal project Cemo

Senioren wonen langer thuis dankzij iPad

Senioren wonen langer thuis dankzij iPad

Denisa Faes werd hulpbehoevend na een trombose, maar kan nu terugvallen op haar iPad om met haar zoon Benny te communiceren. Foto: credit

KORTRIJK -

Een team van tien medewerkers buigt zich de komende maanden in Kortrijk over hoe senioren langer thuis kunnen wonen met behulp van digitale technologieën zoals de iPad. Denisa Faes, hulpbehoevend na een trombose, wil haar nieuw gadget al niet meer kwijt.

Een team van de hogescholen Howest, Katho en de Kortrijkse universiteit Kulak gaat de vergrijzing van onze maatschappij te lijf. Met het Centrum Empowerment in Ouderenzorg, kortweg Cemo, willen ze met digitale technologie zorgbehoevende senioren langer thuis laten wonen.

De vergrijzing is een grote uitdaging', zegt projectleider Bert Desmet. ‘We geloven dat de digitale toepassingen een steun zijn en kunnen helpen om een toekomstig tekort aan thuisverplegers op een goeie manier op te lossen.'

Een van de tests die nu al loopt, is een proeftuin met iPad. Daarbij krijgt de zorgbehoevende een iPad ter beschikking, die hij of zij samen met de mantelzorger leert gebruiken.

Denisa Faes(67) uit Kortrijk is een van die proefpersonen. Na een trombose kan ze niet meer zonder de hulp van een thuisverpleegster en haar zoon Benny Yserbyt.

Benny aarzelde toen ze hem vroegen mee te werken aan het experiment met de iPad, maar moeder Denisa trok hem over de streep.

Online agenda

‘Het is belangrijk dat de zorgbehoevende niet alleen staat. Ik leer moeder nu stilaan de knepen van het vak', zegt Benny. ‘Met de iPad kan ze skypen en contact zoeken met een aantal familieleden, ook als die even niet op bezoek kunnen komen.'

‘Moeder kan met haar iPad ook iets tonen. Ik denk aan haar agenda, die we nu nog in een boekje schrijven dat altijd op haar tafel ligt. Als we moeders agenda online zetten, zien wij op afstand welke afspraken er gemaakt zijn of welke hulpverlener iets genoteerd heeft. Ze kan met de iPad vlotter communiceren en ons zelf contacteren indien nodig. En ik betrapte haar al een paar keer op het spelen van spelletjes, want ook die staan erop. De uiteindelijke bedoeling is dat ze langer zelfstandig kan blijven wonen.' Moeder Denisa wil haar iPad ondertussen niet meer kwijt.

Drie nieuwe onderzoekscentra

Cemo krijgt van Europa een subsidie van 9 miljoen euro. Dat geld gaat onder meer naar drie test- en onderzoeksruimtes in Kortrijk, meerbepaald in Howest, Katho en de Kulak. Tien medewerkers zijn nu al aan de slag in het project.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio