Beursnieuws -

Met de moed
der wanhoop

Ratingbureau Moody’s maakte zijn reputatie waar om zowat op het slechtst mogelijke moment de kredietrating van een ‘slachtoffer’ te verlagen. De rating van Spanje werd bovendien in een pennentrek met 3 trappen verlaagd. 

Dat is niet zonder belang, zo blijven de Spaanse staatsobligaties nog net ‘investment grade’, zeg maar geschikt voor niet speculatieve beleggers. Maar in de huidige context van een almaar erger wordende krediet en vertrouwenscrisis is dat natuurlijk een vergiftigd geschenk. Want na een volgende ratingverlaging komen de Spaanse staatsobligaties in de zogenaamde rommelcategorie terecht. Vele investeerders en fondsen zijn dan statutair verplicht om dat papier te verkopen, tegen eender welke prijs. 

De verdere renteklim van de Spaanse overheidsobligaties mag dus niet verbazen. De invloed van de ratingbureaus is een stuk minder dan vroeger, maar het neerwaarts overschrijden van bepaalde grenzen, zoals investment grade of niet, zet verplichte verkopen in gang. De verkopen van gisteren namen het zekere voor het onzekere en wilden die absoluut voor zijn.

Ondanks alles ging de Spaanse beursindex gisteren nog maar eens 1,22% hoger. En ook de staatsobligaties herstelden zich tegen het eind van de dag voor een deel. 

Italië, dat tegelijk ook nieuw papier plaatste, zag de rente ’s morgens net als in Spanje fors hoger trekken tot zowat 6,35%. Maar in een spectaculaire ommekeer daalde de Italiaanse langetermijnrente uiteindelijk tot 6,13%, 8 basispunten lager dan een dag voordien. 

Ongetwijfeld zijn de kopers respectievelijk Spaanse en Italiaanse banken. Maandag maakte de ECB bekend dat het al veertien opeenvolgende weken geen staatspapier meer heeft gekocht. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de ECB daar gisteren dan plots wel mee begonnen is. 

Op Wall Street werd een gunstiger inflatiecijfer druk besproken. Dat zou het voor de Amerikaanse centrale bank gemakkelijker maken om een nieuw rondje monetaire stimulans te lanceren. Beleggers grijpen alles aan om de koersen hoger te praten. De goudprijs reageerde in elk geval nauwelijks. Op 20 juni komt de Fed bijeen om te beslissen over het geldbeleid. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees