Bedrijven die pensioenfondsen stijven, moeten zelf bijpassen

Pensioenfondsen kampen met tekorten

Pensioenfondsen kampen met tekorten

Minister van Pensioenen Van Quickenborne wil de uitkeringen door de pensioenfondsen zeker niét dezelfde bescherming geven als spaarboekjes. blg Minister van Pensioenen Van Quickenborne wil de uitkeringen door de pensioenfondsen zeker niét dezelfde bescherming geven als spaarboekjes. blgBELGA Foto: BELGA

Drie op de tien pensioenfondsen hebben tekorten moeten bijpassen, heeft minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) meegedeeld. Oorzaak zijn de dalende beurskoersen, meent woordvoerder Jim Lannoo van de financiële waakhond FMSA.

‘Wettelijk is voorzien dat de pensioenfondsen bepaalde reserves moeten hebben’, legt Lannoo uit. Als er tekorten ontstaan, moeten de bedrijven achter de pensioenfondsen die zelf weer aanvullen. Eind 2011 was dat het geval bij 66 van de 220 pensioenfondsen.

Aanvullend pensioen

De problemen van de pensioenfondsen hebben niets te maken met de uitbetaling van het wettelijk pensioen, en ook niet met het bij het brede publiek bekende pensioensparen. Het gaat om fondsen die bedrijven aanleggen om hun personeel een aanvullend pensioen te bezorgen. Zo’n 850.000 mensen genieten van dit stelsel. Bedrijven kunnen overigens ook kiezen voor een groepsverzekering. Daarvan moet de verzekeraar de tekorten bijpassen.

In Nederland kwamen nogal wat pensioenfondsen in opspraak omdat ze door de gedaalde beurskoersen lagere pensioenuitkeringen wilden betalen. Maar in België is dat niet mogelijk omdat verworven uitkeringen wettelijk gegarandeerd zijn. Om daar zekerheid over te hebben waakt de FMSA erover dat de reserves op peil blijven. Als dat niet het geval is, bijvoorbeeld door dalende beurskoersen, moeten de bedrijven bijpassen. Dat kan in één keer gebeuren, of gespreid over vijf jaar. Bedrijven kunnen ook hun toekomstige pensioenbeloftes verlagen, maar aan wat verworven is, mogen ze niet raken.

Niet naar garantiefonds

Minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) beklemtoonde in de commissie Sociale Zaken van het parlement ook nog dat hij zeker geen plannen heeft om de uitkeringen te beschermen door ze onder te brengen bij het bijzonder garantiefonds voor de deposito’s op spaarboekjes. Het geld van de pensioenfondsen wordt namelijk belegd, onder meer op de beurs. ‘Het is niet verstandig om voor beleggingen in een beschermingsfonds te voorzien, want dan zouden winsten geprivatiseerd worden en verliezen gecollectiviseerd’, zei de minister. ‘Het zou ook geen goed signaal zijn aan de markten als de Staat opnieuw een waarborg voor 60 miljard euro zou uitschrijven.’

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees