Antwerpse korpschef komt op voor Open VLD

Eddy Baelemans met Annemie Turtelboom Foto: belga

ANTWERPEN - De Antwerpse Open VLD pakt uit met een verrassende naam op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Eddy Baelemans zal op de tweede plaats staan na lijsttrekster Annemie Turtelboom. Zijn functie als korpschef moet hij onmiddellijk neerleggen.

Op een persconferentie werd het 'blauwe konijn' Baelemans voorgesteld door Turtelboom. De korpschef geeft toe dat zijn keuze voor de politiek opmerkelijk is. 'Vele mensen waren verrast door het nieuws, maar niet door de keuze', merkte hij op.

'Ik was zeker niet uitgekeken op mijn job,' zei hij, 'maar ik bevond mij in een uitvoerende positie, de echte besluitvorming gebeurt toch op het politieke forum.'

Tot waar zijn ambitie reikt, wil Baelemans nog niet kwijt. "Maar ik besef dat dit een risico is", zegt hij. "Ik moest echter deze stap nemen." Baelemans wordt ook veiligheidsadviseur bij Open Vld.

Baelemans' beslissing om op de Open VLD-lijst te gaan staan, heeft veel te maken met de figuur van Annemie Turtelboom, zei Baelemans. 'Ik heb haar leren kennen als minister van Justitie en Binnenlandse Zaken', zei hij.  'Haar no-nonsensstijl sprak me aan.' Zonder Turtelboom zou Baelemans de stap nooit gezet hebben, klonk het nog.

Volgens Turtelboom betekent de vernieuwde Open VLD-lijst het einde van 'een moeilijke periode voor de partij' en wacht nu 'een mooie, nieuwe toekomst'. De liberalen in Antwerpen zagen het voorbije jaar schepen Ludo Van Campenhout overlopen naar de N-VA en hebben af te rekenen met een boze Luc Bungeneers, schepen van Financiën, die weigerde om de Open VLD-lijst 'slechts' te duwen. 

 Veiligheidsadviseur

Eddy Baelemans neemt onmiddellijk ontslag als Antwerps korpschef. Hij zal niet alleen op de lijst van Open VLD staan, hij komt ook in dienst van de partij. Baelemans wordt de nationaal veiligheidsadviseur van de liberalen.

Vandaag nog blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad dat de aanpak van criminaliteit en overlast het belangrijkste verkiezingsthema is voor 45,7 procent van de Vlamingen. N-VA en Vlaams Belang maakten van 'veiligheid' al hun belangrijkste verkiezingsthema. Het is dan ook opvallend dat Turtelboom als minister van Justitie nu voor Baelemans kiest als nummer twee op de lijst van Open VLD.

Eddy Baelemans legde in 2006 de eed af als korpschef in Antwerpen. Hij was toen al ruim twee jaar waarnemend korpschef, na de schorsing van Luc Lamine. Nu hij in de politiek stapt moet Baelemans zijn functie als korpschef onmiddellijk neerleggen.

Adjunct-korpschef Serge Muyters wordt waarnemend korpschef. 

In een persbericht dankt de Stad Antwerpen namens burgemeester Patrick Janssens (SP.A) Baelemans voor de samenwerking, 'en wenst hem veel succes in zijn verdere loopbaan.' Ook de N-VA heeft Baelemans al veel succes gewenst met zijn nieuwe carrière.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S