Donderdag 14 juni (slot)

Beurzen eindigen lichtjes hoger

Ondanks een reeks nieuwe bijzonder negatieve ontwikkelingen in de eurozone, slaagde Euronext Brussel donderdag toch in een bescheiden winst. De Bel20 eindigde 0,48 procent hoger op 2.103,41 punten.

De Europese beurzen waren deze morgen een stuk lager geopend, na de ferme ratingverlaging van Spanje door Moody's, en de almaar klimmende Spaanse langetermijnrente.

De Bel20 begon de dag vrij stabiel, maar ging al snel de diepte in. Om 11 uur boekte de Brusselse sterindex al 0,93 procent verlies. De grootste verliezers vanmorgen waren Umicore (-3,53 procent), Solvay (-2,70 procent) en Bekaert (-2,75 procent).

Ook de CAC40 in Parijs (-0,92 procent), de DAX in Frankfurt (-0,58 procent) en de FTSE in Londen (-0,86 procent) stonden al snel in het rood.

Spanje

Er viel dan ook weinig te lachen op de financiële markten. Beleggers maken zich steeds grotere zorgen over Spanje, nadat ratingagentschap Moody's de kredietwaardigheid van het land met drie trappen heeft verlaagd. Madrid balanceert nu net boven de rommelstatus.

Bovendien bereikt de Spaanse langetermijnrente opnieuw recordhoogten. De rente op tienjarig staatspapier klom tot bijna 6,9 procent, en verpulverde het record dat eerder deze week al werd gehaald. Spanje flirtte de ganse dag met de gevaarlijke drempel van 7 procent. In Italië ging de rente eveneens voor de zoveelste keer de hoogte in. Ook bleek dat de Spaanse banksector 60 tot 70 miljard euro extra nodig heeft om de geplande saneringsoperatie succesvol door te voeren. 

Brussel

Toch sloot Brussel de dag af met een lichte winst van 0,48 procent. Met dank vooral aan KBC, dat 4,04 procent aan de koers toevoegde tot 15,18 euro. Een ander zwaargewicht, brouwer AB InBev, steeg met 1,02 procent tot 56,48 euro. Ook retailer Delhaize deed een goede zaak. Het aandeel ging 1,93 procent hoger tot 26,11 euro.

Materialengroep Umicore daarentegen verloor 3,05 procent op 36,37 euro. Ook Solvay maakte een slechte beurt. Het aandeel van het chemiebedrijf gleed 2,22 procent weg tot 80,46 euro. Op de brede markt daalde Keyware met 5,71 procent tot 0,66 euro en kalfde Melexis 5,42 procent af tot 11,86 euro.


Ook enkele Europese beurzen eindigden de dag hoger. De CAC40 in Parijs sloot af met +0,08 procent, de Amsterdamse AEX met +0,13 procent. De Londense FTSE eindigde echter 0,31 procent lager, de DAX in Frankfurt parkeerde op het eind van de handelsdag op -0,23 procent.

Griekse beurs schiet hoger

Wie het bijzonder goed deed, zijn de Grieken. Aan de vooravond van de cruciale verkiezingen komende zondag sloot de aandelenbeurs van Athene er met een winst van 10,12 procent, vooral onder invloed door goed scorende bankaandelen.

Aan de basis liggen mogelijk voorspellingen dat de partij Nieuwe Democratie bij de verkiezingen van komende zondag als winnaar uit de bus zal komen. Die formatie wil de afspraken met de Europese partners naleven.

Meteen na opening gingen de aandelen 3,47 procent de hoogte in. Na drie uren stond er een winst van 6,43 procent genoteerd, en tegen het einde van de beursdag won de Athex-beursindex ruim 10 procent.

Het aandeel van Alpha Bank, de tweede grootste bank van Griekenland, won donderdag 29,75 procent, gevolgd door de Nationale Bank van Griekenland, 's lands grootste financiële instelling, die 25,96 procent hoger fietste. Ook Eurobank won donderdagavond een kwart van zijn beurswaarde (+24,55 procent).

De Athex-beursindex verloor sinds de verkiezingen van 6 mei al 30 procent van zijn waarde. De Griekse partijen slaagden er toen niet in een coalitieregering te vormen en daarom moeten de Grieken komende zondag opnieuw de stemhokjes in. 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees