'Spaanse banken hebben 60 tot 65 miljard euro nodig'

'Spaanse banken hebben 60 tot 65 miljard euro nodig'

Foto: REUTERS

Spanje zal Europa tussen 60 en 65 miljard euro moeten vragen om zijn banken te redden. Dat zou althans volgens de Spaanse krant ABC blijken uit het voorlopige rapport van twee auditkantoren die de rekeningen van de banken mochten uitpluizen.

De Spaanse minister van Economie Luis de Guindos heeft volgens de krant al weet van het bedrag van 60 miljard euro, dat nog zou kunnen oplopen tot 65 miljard.

De conservatieve krant ABC geeft ook in detail weer welk bedrag naar welke bank zou moeten gaan. Zo zou het genationaliseerde Bankia alleen al 19 miljard euro opslorpen.

De eveneens door de staat gecontroleerde Novagalicia en CatalunyaCaixa zouden elk 10 miljard euro ontvangen. De grootste banken, zoals Santander en BBVA, zouden geen Europese steun nodig hebben.

De specifieke bedragen voor elke bank zullen volgens ABC niet verduidelijkt worden in het definitieve rapport van de auditkantoren Oliver Wyman en Roland Berger, dat op 21 juni wordt voorgesteld. Daarvoor is het wachten op het rapport van vier andere bedrijven, dat gepland is voor eind juli.

Spanje bereikte afgelopen weekend een akkoord met de Europese partners over een reddingsplan voor zijn banken. De Europese landen maken maximaal 100 miljard euro vrij.

Spaanse banken lenen recordbedrag bij ECB

Dat er voor Spanje niet meteen beterschap in zicht is, bewijst ook het bedrag dat de Spaanse banken in mei leenden bij de Europese Centrale Bank (ECB). Het gaat om 324,6 miljard euro, een nieuw record ten opzichte van de 316,9 miljard die in april werd geleend. Dat blijkt uit cijfers die de Spaanse centrale bank, Banco de España, vandaag vrijgaf.

De hoge cijfers tonen aan dat de Spaanse banken niet meer aan elkaar lenen vanwege een escalatie van de schuldencrisis. Netto, na aftrek van de bedragen die bij het 24 uursloket van de ECB werden gestald, leenden de Spaanse banken 287,8 miljard euro. In april was dat 263,5 miljard euro.

Volgens de Nederlandse econoom Martin van Vliet van ING zijn de Spaanse banken in absolute getallen verreweg de grootste gebruikers van het geld dat de ECB in de markt pompt. Ze nemen maar liefst zo'n 30 procent daarvan voor hun rekening.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees