Interieur

Bartel Van Riet: 'Dat heet dan allemansverdriet'

Reuzenbalsemien
Van uitzicht is de reuzenbalsemien of springbalsemien (Impatiens Glandulifera) een prachtige plant, die zo'n 150 jaar geleden vanuit de Himalaya bij ons is binnengebracht. We zien ze in groten getale verschijnen langs onze dijken en ze komen voor in diverse kleuren. Verzamelaars betaalden er aanvankelijk veel geld voor aangezien ze zeer zeldzaam waren! Dit heeft echter niet lang geduurd, aangezien de balsemien zich goed, laat ons zeggen, een beetje té goed, heeft aangepast aan zijn nieuwe omgeving. Hij groeit hier even weelderig als op de hellingen van de Himalaya en dat maakt dat deze plant zich intussen als onkruid heeft opgewerkt tot op de lijst van meest invasieve planten. Wie toch valt voor de schoonheid van de balsemien en er absoluut een in eigen tuin wil, kiest best voor tuinbalsemien (Impatiens Balsamina) of het kleine zusje daarvan, het vlijtige liesje (Impatiens Walleriana).
Foto: Jaap Schelvis/Buiten-Beeld/HH/Ho

Wie gaat fietsen langs Vlaamse wegen, komt gegarandeerd een vlierstruik tegen. Dat groeit snel, maar verder geen kwaad woord erover: van de rijpe bessen maak je vanalles lekkers. Met een aantal forse planten die je frequent ziet in de bermen en langs de dijken, is het anders gesteld. Bartel Van Riet en zijn kompanen Gie, Tomas en Nander van tuinbedrijf 'De Tree Musketiers' merken vijf soorten op die ze liever niet in hun eigen tuin zien opduiken.

Paardenbloemen, klaver, brandnetel: al het kleine grut waar we met gemengde gevoelens naar kijken -leuk in de wegberm, soms iets minder geestig in onze groene grasmat thuis- is de revue gepasseerd in onze groenrubriek. Vandaag zien we het groot: er zijn zo van die planten waar je echt niet naast kunt kijken in de bermen als je met de auto of de fiets onderweg bent. Omdat ze zo groot zijn, en omdat ze overal zijn. De reden: ze geven zo hard van katoen dat je ze bijna ziet en hoort groeien. Dit zijn vijf planten, die de stap van snel groeien naar vervelend woekeren hebben gezet.

Invasieve planten
Invasieve planten zijn planten die –al dan niet met opzet– door de mens verspreid zijn tot ver buiten hun oorspronkelijke natuurlijke habitat. Deze planten hebben zich goed aangepast, soms zelfs te goed, en hebben een (nefaste) invloed op het milieu. We kennen dit fenomeen al van bij de dieren, denk maar aan de roodwangschildpadden die een aantal Vlaamse vijvers onveilig maken. Bepaalde vreemde soorten worden dominanter dan hun plaatselijke evenknie en vormen zo een bedreiging voor diens voortbestaan.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees