Zeker drie mensen in ziekenhuis na besmetting EHEC-bacterie in Limburg

Zeker drie mensen in ziekenhuis na besmetting EHEC-bacterie in Limburg

Foto: Lieven Van Assche

GENK/OVERPELT/MAASEIK - Van de 19 personen waarbij in Limburg de EHEC-bacterie is aangetroffen, liggen er zeker drie in het ziekenhuis. Twee bevinden zich op de afdeling Intensieve Zorg van het ZOL-ziekenhuis in Genk, de andere wordt onderzocht in het Mariaziekenhuis van Overpelt. Al de gevallen zouden volgens het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) verband houden met het eten van rauw vlees, filet américain.

Veel details over de slachtoffers zijn er vooralsnog niet. 'Ik weet alleen dat er bij ons twee patiënten zijn overgebracht vanuit het ziekenhuis in Maaseik', zegt Jurgen Ritzen, woordvoerder van het ZOL-ziekenhuis in Genk. 'Ze verkeren niet in levensgevaar, maar worden wel van dichtbij gemonitord op de afdeling Intensieve Zorg. Omdat de bacterie de nierfunctie aantast, zullen zij ook een nierdyalise ondergaan.' De andere persoon die moest gehospitaliseerd worden, is overgebracht naar het Mariaziekenhuis in Overpelt.

'Niet zoals in Duitsland'

FAVV-woordvoerster Lieve Busschots meldt dat elk jaar gevallen van besmetting met dat pathogeen voorkomen. 'Het is het meest bekende pathogeen van de bacterie', aldus Busschots. Ze merkt op dat de bacterie die vorig jaar in Duitsland uitbrak, een andere, zeldzamere pathogeen was.

Het Voedselagentschap startte een onderzoek op om de oorzaak van de besmetting op te sporen. Het reeds in beslag genomen vlees zal worden vernietigd. Het FAVV meldt dat de besmetting nog maar eens het grote belang van het toepassen van de goede hygiënepraktijken in slachthuizen en uitsnijderijen aantoont.

Symptomen

De EHEC-bacterie komt frequent voor in de darm van runderen. Besmetting vindt vooral plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, het drinken van rauwe melk of het eten van besmette rauwe groenten, aldus het FAVV.

'Sommige mensen vertonen geen symptomen, terwijl anderen ernstig ziek kunnen worden', aldus Busschots. 'Vooral kinderen, ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem zijn gevoelig voor besmetting.'

Het belangrijkste verschijnsel is diarree, bij ernstige gevallen krijgt de patiënt last van bloedingen in de darmen. Soms kunnen ernstige nierklachten optreden.

 

 


 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees