Pepingen Pipe Band klaar voor eerste optreden

Pepingen Pipe Band klaar voor eerste optreden

De Bellingse doedelzakkers beleven zondag hun vuurdoop. Foto: yds

Pepingen -

De Pepingen Pipe Band is na een jaar oefenen klaar voor een eerste officieel toonmoment. Zondag tijdens de Drogo-ommegang in Bellingen laten ze de doedelzakken klinken in de kerk van Bellingen.

Met de oprichting van de Pepingen Pipe Band, nu een jaar geleden, ging de droom van Beertenaar André Vanbellinghen in vervulling. ‘Ik speel al lang doedelzak in de Vlaamse versie in de Volksmuziekgilde in Gooik. Een fantastisch instrument, maar ik wilde meer. Ik droomde er van om ooit echt in zo'n Schotse pipeband te spelen, maar het bleek niet zo simpel. In de buurt is er geen enkele pipeband en de Schotse doedelzak heeft een heel andere techniek dan de klassieke Vlaamse doedelzak. Uiteindelijk vond ik enkele bondgenoten die mee een pipeband in Pepingen wilden oprichten. Sommigen konden niet eens muziek spelen, maar de idee alleen al joeg de harten op hol', zegt André lachend.

Vriendenkring

Zo belandde de jonge Pepingen Pipe Band bij Fons Van Mieghem, die zelf jarenlang in pipebands speelde en zelfs lessen ging volgen in Maastricht. ‘Ik ben er mee gestopt toen ik zeventig werd omdat het begon door te wegen. Twee jaar later voel ik me nog fit genoeg om die mensen uit Pepingen de techniek aan te leren. Die mannen leren ongelooflijk snel. Sommigen kunnen geen noot muziek lezen. Ik heb voor hen dan maar een systeem uitgevonden om het allemaal wat eenvoudiger te maken met steekkaarten en filmpjes. En ten slotte, de Schotse doedelzak is 450jaar oud en in de tijd kende ook niet iedereen muziek. Ondertussen kunnen ze na een jaar oefenen toch al enkele liedjes, gewoon gedreven door hun eigen enthousiasme. De Pepingen Pipe Band is een echte vriendenkring.'

Omdat de Schotse doedelzak zo'n ingewikkeld instrument is, moet je normaal drie jaar oefenen om echt een concert te kunnen geven, zegt André. ‘Zover zijn we uiteraard nog niet. Daarom houden we het zondag op de Drogo-ommegang in Bellingen bij enkele nummers aan de Drogo-kapel en in de kerk van Bellingen.'

De band repeteert elke woensdagavond van 19 tot 20.30uur in het ontmoetingscentrum Terloo in Bellingen. Nieuwe leden zijn welkom om zowel de Schotse doedelzak als de snaredrums te leren.

De Drogo-ommegang in Bellingen vindt zondag om 15uur plaats en beeldt volgens de traditie het leven van patroonheilige Drogo uit.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio