108 Geïnterneerden in Gentse gevangenis

Gent -

Een vierde van de 435Gentse gevangenen is geïnterneerd en hoort thuis in een instelling. Van de 108geïnterneerden hebben er 30 een verstandelijke handicap.

‘In België zijn er meer dan vierduizend geïnterneerden. Daarvan zitten er elfhonderd in de gevangenis. Ook in de Gentse gevangenis zitten heel wat mensen die beter in een instelling zouden zitten', zegt Martin Vanden Hende van Centrum Obra, een vzw die al tien jaar ondersteuning biedt aan verstandelijk gehandicapte geïnterneerden in de gevangenis van Gent.

‘De afgelopen tien jaar hebben wij in Gent 207verstandelijk gehandicapte geïnterneerden bijgestaan. Zowel de instroom als de uitstroom van geïnterneerden in de gevangenis vergt nog veel werk', zegt Vanden Hende.

‘De rechterlijke macht moet mensen niet zo snel interneren en de maatschappij moet meer bereidheid tonen om geïnterneerden met een verstandelijke handicap na hun internering op te vangen.'

Tijdens een congres donderdag in de Nieuwe Wandeling kwamen 185afgevaardigden uit verschillende sectoren luisteren hoe zij hun steentje kunnen bijdragen. ‘Het is belangrijk dat geïnterneerden als ze vrijkomen werken, een netwerk en een vrijetijdsbesteding hebben. Anders is de kans groot dat ze snel hervallen. De 185aanwezigen kunnen daarbij helpen', besluit Vanden Hende.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio