Fietsende Nederlandse journalist in Poolse cel na drie biertjes

Bert van der Linden, de journalist die Oranje volgt voor de Nederlandse krant Algemeen Dagblad , heeft een hachelijk avontuur beleefd in Polen.

De reporter werd donderdagnacht in Krakau gearresteerd toen hij met de fiets op weg was naar zijn hotel en drie biertjes had gedronken. Hij werd meteen de cel ingegooid. 'Het was mensonterend', aldus de 52-jarige Van der Linden. 'Ik werd geboeid, moest me uitkleden en daarna moest de onderbroek nog naar beneden ook. En dat allemaal voor drie biertjes.'

Van der Linden werd het slachtoffer van de verscherpte alcoholwetgeving in Polen. Sinds 2009 mag het alcoholgehalte in het bloed bij bestuurders van auto's, brommers en fietsers daar niet hoger zijn dan 0,2 promille en bij de Hollandse reporter werd 0,29 promille vastgesteld. Van der Linden werd twaalf uur later vrijgelaten en komt ervan af met een boete van 500 euro en twee jaar fietsverbod in Polen. Dat is goedkoop, want anderen vliegen soms enkele dagen de cel in. 'Eigenlijk mag ik nog blij zijn ook', sneerde de journalist.

Bert van der Linden zoekt nu troost bij het Nederlandse elftal.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1