Liedekerke lacht zich tot gelukkigste gemeente

Liedekerke lacht zich tot gelukkigste gemeente

Liedekerke won de fotowedstrijd van CM. Foto: rds

Liedekerke -

Liedekerke mag zich een jaar lang de gelukkigste gemeente van Vlaanderen noemen. De gemeente won een online fotowedstrijd van de Christelijke Mutualiteitn door 33 procent van de bevolking lachend op de foto te krijgen.

De Christelijke Mutualiteiten (CM) speelden de voorbije twee maanden alle Vlaamse gemeenten tegen elkaar uit in een digitale race naar de titel van ‘Gelukkigste gemeente van Vlaanderen 2012'. Die titel ging naar de gemeente die het meeste aantal foto's van lachende inwoners uploadde naar de website www.plukjegeluk.be.

Uit heel Vlaanderen kwamen zo 43.482 lachende gezichten op de website terecht. Dat de wedstrijd niet overal aansloeg, bewijst onder meer Asse. De nationale wedstrijd werd er op 13 april officieel afgetrapt met het fotograferen van het gemeentebestuur en de kinderen van het speelplein, samen 130 lachende gezichten. Twee maanden later bleef de score van Asse onveranderd staan op dezelfde 130 foto's.

Een zeskoppig CM-team van Liedekerke pakte de zaken anders aan. Wekenlang werden zowat alle markten, buurtfeesten en sportactiviteiten afgedweild met een fototoestel. Onder leiding van Jacky Delcour, de altijd bezige bij van Liedekerke, werden liefst 4.189 foto's geüpload, goed voor 33 procent of een derde van de Liedekerkse bevolking. Dat er ook heel wat niet-Liedekerkenaren op de foto staan, is een detail.

Bijzondere vermelding

Strikt genomen haalde Herstappe veruit het hoogste percentage lachende inwoners maar die Limburgse gemeente telt zoals bekend niet eens honderd inwoners van wie er 70 op de foto werden gezet. De CM loste het op door Herstappe een ‘bijzondere vermelding' te geven. Volgens psycholoog Cliff Arnall, de uitvinder van de ‘blauwe maandag', is 15 juni de gelukkigste dag van 2012 en dus mocht Liedekerke gisteren samen met de CM in de gemeentelijke cultuurzaal een klein feestje bouwen.

Liedekerke lijkt een patent te hebben op speciale fotowedstrijden. Bijna vijf jaar geleden won Dimitri Mestiaen de spraakmakende finale van Q-Music's eerste Vlaamse ruimtetoerist, door in Liedekerke in 24 uur tijd 7.426 zogenaamde hulpastronauten op de foto te zetten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio