West-Vlamingen verhuizen vaakst binnen provincie

Brugge -

De overgrote meerderheid van de West-Vlamingen verhuist binnen de grenzen van de provincie. Dat is de opvallendste vaststelling uit een studie die het provinciebestuur liet uitvoeren om de regionale woningmarkten in 2012 in kaart te brengen.

‘Uit het onderzoek is gebleken dat 84procent van alle verhuizen in West-Vlaanderen binnen de provincie blijft, wat betekent dat de West-Vlaming erg honkvast is', zegt Dirk De fauw, gedeputeerde voor Huisvesting (CD&V). ‘Een opmerkelijke vaststelling is dat er nog veel ‘onder de kerktoren' wordt verhuisd. Vooral in de kleinere gemeenten verhuist men binnen de gemeente zelf. In grotere provinciesteden als Oostende, Roeselare en Brugge trekt men vaak iets verder weg, al blijft die afstand meestal beperkt tot enkele gemeenten.'

De studie brengt ook nog enkele andere opvallende trends op de woningmarkt aan het licht. ‘Mensen zoeken in het algemeen niet langer naar grote huizen met een grote tuin, maar vinden het belangrijker om een kleinere, energievriendelijke woning te hebben. Ook de nabijheid van werk, openbaar vervoer en andere voorzieningen speelt een grotere rol.' De studie zal in de toekomst worden gebruikt bij het creëren van nieuwe woonruimtes.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio