Vrijwilligers gaan voor wereldrecord

Tapijt met 120.000 muntjes voor strijd tegen muco

Tapijt met 120.000 muntjes voor strijd tegen muco

De initiatiefnemers van de wereldrecordpoging op 25 augustus op De Schorre. Foto: Kristof Lauwers

BOOM -

Een twintigtal vrijwilligers heeft de schouders gezet onder de actie ‘Muco hoopt'. Op 25 augustus willen ze op het provinciaal recreatiedomein De Schorre het grootste munttapijt ter wereld leggen.

De genetische ziekte mucoviscidose is de meest voorkomende, ernstige en erfelijke ziekte in België. Ze treft 1.200 kinderen en jonge volwassenen. De dagelijkse behandeling van de ziekte kost 125 tot 750 euro per maand. En de gemiddelde levensverwachting van een muco-patiënt is amper 37 jaar.

Het gezicht van de actie Muco hoopt is de 21-jarige Michelle Geudens. Ze kreeg vorig jaar twee nieuwe longen. Haar drielingzus Claire verloor de strijd tegen de ziekte toen ze achttien was. Haar broer Vincent is drager van de ziekte.

‘Om geld in te zamelen wagen we ons aan een wereldrecordpoging. Met muntstukken van 1 en 10 eurocent willen we het grootste munttapijt ter wereld leggen. Om het wereldrecord te breken, moeten er meer dan 100.000 muntjes gelegd worden. Maar wij hopen een tapijt van 120.000 muntstukken, goed voor een waarde van 11.000 euro, te kunnen leggen. Dat tapijt moet ongeveer vijftig vierkante meter groot worden', vertelt Luc Van der Stocken, initiatiefnemer van de actie.

Het tapijt zal gelegd worden door muco-patiënten, sympathisanten en enkele bekende Vlamingen. De wereldrecordpoging start om kwart over tien. En rond 17 uur zou het munttapijt er moeten liggen. ‘We hopen nadien een cheque van 100.000 euro te kunnen overhandigen aan de Belgische vereniging voor de strijd tegen Mucoviscidose', zegt Van der Stocken.

Muco hoopt start met een rommelmarkt. Er wordt ook een kinderdorp gebouwd en vanaf 13 uur zijn er dj-sets en optredens op twee podia van onder meer Demoniak (die ook op Tomorrowland staat; kln.), de Ketnet Band, The Soulbrothers, Stash en Paul Michiels.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio