Tweede wraking dreigt voor Belkacem-rechter

Tweede wraking dreigt voor Belkacem-rechter

Het hof van beroep in Antwerpen beslist maandag over de wraking van een rechter in een grote diamantfraude. Het gaat om dezelfde rechter die deze week gewraakt werd in de zaak rond Sharia4Belgium-voorman Belkacem.

Het Antwerpse parket wil 107 diamantairs en diamantbedrijven voor de rechter brengen. Onder hen baron Dilip Metha en zijn bedrijf Rosy Blue. Ze zouden via het internationale koerierbedrijf Monstrey Worldwide Services jarenlang diamanten gesmokkeld hebben en belastingen ontdoken. Het parket raamt de fraude op 400 miljoen euro.

Volgens onze informatie heeft de advocaat van Monstrey, Joris Vercraeye, gevraagd de voorzitter van de raadkamer te wraken. De raadkamer moet beslissen welke verdachten voor de strafrechter verschijnen. Vercraeye vindt dat de onpartijdigheid niet verzekerd is na het bezoek van de magistraat aan een tempel in Wilrijk, die voornamelijk gefinancierd wordt door Indiase diamantairs. Er is op zijn minst een schijn van partijdigheid.

De rechter vindt dat zijn bezoek geen probleem is en weigert zich te laten vervangen. Daarom buigt het hof van beroep er zich over.

De magistraat is dezelfde als degene die afgelopen week gewraakt werd in de zaak rond Sharia4Belgium-voorman Fouad Belkacem omdat in zijn dossier al de beschikking zat met de verlenging van zijn aanhouding.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees