Lena (31) doet mee aan extreemste triatlon ter wereld

‘Ik zoek mijn grenzen op'

‘Ik zoek mijn grenzen op'

Lena Feringa en Cilou Annys zetten zich samen in voor goede doelen. Foto: dbb

EDEGEM -

Zo zwaar als de Iron Man van Hawaï, maar dan in koud water en met bijna zesduizend meter hoogteverschil. Dat is de Norseman, de mythische triatlon van Noorwegen. Deze zomer doet Lena Feringa uit Edegem eraan mee, als één van de weinige vrouwen.

Het begint al met de 3,8 kilometer in het water: daar moeten de deelnemers induiken vanaf een ferry, terwijl het fjordwater niet warmer wordt dan 17graden Celsius. Eens aan land volgt er een fietstocht van 180 kilometer waarbij er een hoogteverschil van maar liefst 4.000 meter overbrugd wordt. De afsluitende marathon ten slotte, eindigt op een bergtop van 1.900 meter hoog. Het stijgingspercentage is zo sterk dat niemand al lopend aankomt.

Lena Feringa uit Edegem, technoloog-medisch beeldvormer van beroep, is één van de 250 triatleten die op 4 augustus haar kansen waagt. Het strafste van al: aan een lange afstandstriatlon heeft ze nog nooit meegedaan. Enkel de halve triatlon van Antwerpen prijkt al op haar palmares.

‘Eigenlijk ben ik waterskiër', vertelt ze. ‘Op dit moment ben ik de Europese Waterskiracekampioene. Vorig jaar had ik er plots genoeg van. Nu leg ik me volledig toe op de triatlon. Ik doe er alles voor: ik ben 15 tot 20 uur per week aan het trainen.'

Ter voorbereiding fietst ze volgende week de Mont Ventoux op in Frankrijk en vorige week trainde ze in Zwitserland. ‘Ik hou nu eenmaal van uitdagingen', lacht ze. ‘Ik zoek altijd mijn grenzen op. Een vrouw die zo intensief sport, dat is vaak even schrikken voor de mannen. Het stimuleert me enorm als ik hen voorbij kan steken. Je mag erop rekenen dat ik ervoor zal gaan. Ik heb er vertrouwen in.'

Ter gelegenheid van de Norseman heeft Lena zich samen met de vier andere Vlaamse deelnemers, model Cylou Annys en oud-triatleet Luc Van Lierde achter enkele goede doelen geschaard. Ze willen een dialoog op gang brengen rond het chronisch vermoeidheidssyndroom CVS en zamelen sportmateriaal in voor kansarme jongeren.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio