Thomas Vermaelen: 'Wij kunnen Kroatië aan'

Over Kroatië: zij staan niet zomaar op dit EK Foto: REUTERS

Rode Duivel en Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen werpt exclusief voor Het Nieuwsblad zijn blik op het EK. Deze keer neemt hij het op voor onze Noorderburen en vooral voor zijn maatje bij Arsenal: Robin Van Persie. Maar de Rode Duivel kijkt ook al vooruit en bestudeerde Kroatië, tegenstander van België in de WK-voorronde.

Het loopt mis voor Oranje. Nul op zes, die kurkdroge cijfers zijn niet meer uit te wissen. Wat een teleurstelling, wat een klap voor dat team! 2-1-verlies tegen Duitsland: dat is op zich nog niet zo verkeerd. Ik denk dat Duitsland dit EK gaat winnen.

Nederland mag blij zijn dat het toch nog een kans heeft. Duitsland kan natuurlijk Nederland en Portugal een flinke hak zetten. Maar speculeren op een draw, dat gaat niet als voetballer. Voor Duitsland is het belangrijk om in de flow van het toernooi te blijven. Door met dezelfde ploeg, de sterkste elf, te blijven spelen en te blijven winnen. Ik kan het me niet voorstellen om een match te laten schieten. Je hebt je sportieve plicht. Ik hoop dat Duitsland die gaat nakomen.

Nu, het zal voor Nederland al niet gemakkelijk zijn om zelf te winnen van Portugal. Volgens mij gaat Van Marwijk beginnen met de aanvallende opstelling van de tweede helft tegen Duitsland.

Ik was wel blij dat mijn maatje Van Persie scoorde. De druk ligt bij hem omdat er zoveel gesproken wordt over de strijd met Huntelaar. Maar de kritiek is onterecht. Hij doet in het spel niets verkeerd en maakte een mooie goal. Ik vind het niet fair om alles op hem af te schuiven. Heel Oranje zou blij moeten zijn met zo’n speler. Oranje speelt ook anders dan Arsenal. Bij Oranje moet de aanvoer volledig van Sneijder komen, bij Arsenal staan er twee aanvallende middenvelders achter hem.

Wij kunnen Kroatië aan

Ik ben ook eens rustig gaan zitten om Kroatië te bestuderen tegen Italië. Kroatië staat niet zomaar op het EK, maar het is zeker een team dat wij aankunnen in de WK-voorronde. Ze leunen op hun grote en sterke spitsen Mandzukic en Jelavic en voorzetten vanop de flank. Ik speelde dit seizoen tegen Jelavic. Hij is niet de meest verfijnde, maar is één en al inzet. Ik wist niet dat die nog bij Zulte Waregem speelde. Het lijkt me een speler die ze daar goed hadden kunnen gebruiken.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1