Vrijdag 15 juni (slot)

Beurzen sluiten week af met winst

De beurzen konden vrijdag wat terrein heroveren dank zij de stoere taal van een reeks centrale banken. In Brussel steeg de Bel20 met 0,74 procent tot 2.118,95 punten.

Vooral de boodschap van Mario Draghi, de voorzitter van de Europese centrale Bank, klonk beleggers als muziek in de oren. Volgens Draghi houdt de ECB zich klaar om het bankensysteem in de eurozone te stutten mocht dat nodig zijn.

Op de financiële markten wordt weliswaar met spanning uitgekeken naar de Griekse parlementsverkiezingen van zondag. Indien die uitdraaien op een overwinning voor de partijen die tegen de door Europa gevraagde inspanningen gekant zijn, kan dat leiden tot nieuwe chaos op de markten. Maar een aantal centrale banken maakte duidelijk in zo'n geval maatregelen te zullen nemen om via gecoördineerde acties de markten tot rust te brengen. Dat bleek uit verklaringen van G20-functionarissen.

Vooral de financiële waarden reageerden positief op deze nieuwe ontwikkelingen. In Brussel steeg KBC met 3,43 procent tot 15,70 euro ondanks de ratingverlaging door de internationale kredietbeoordelaar Moody's. Die ingreep was dan ook algemeen verwacht. Verzekeraar Ageas dikte 3,39 procent aan tot 1,34 euro. De op de brede markt noterende restbank Dexia deelde niet in de vreugde en zette zijn lijdensweg verder. Het aandeel kalfde nog eens 6,67 procent af tot 0,14 euro.

Sipef verloor 4,79 procent op 54,51 euro. Op de algemene vergadering van donderdag bleek dat voor het lopende boekjaar uitgegaan wordt van een lagere winst. Bij TiGenix ging er 2,13 procent af tot 0,46 euro. Donderdagavond raakte bekend dat Genetrix zijn belang in het bedrijf zowat heeft gehalveerd.

Corrigeer

Meest Gelezen

VOOR ABONNEES

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees