Slachtoffer uit Bredene was een ervaren duiker

Geveld door hartstilstand tijdens duik in grot

Geveld door hartstilstand tijdens duik  in grot

Foto: *

BREDENE - Een 40-jarige duiker uit Bredene is gisteren omgekomen tijdens een duik in een grot in de buurt van Dinant. Volgens zijn duikmakkers werd Alexandre Chowdhry waarschijnlijk getroffen door een plotse hartstilstand. Hij bevond zich op nauwelijks vier meter diepte. Reanimatie kon niet meer helpen.

Alexandre Chowdhry vetrok gisterochtend samen met dertien andere leden van Duikschool Coral, uit De Haan, naar de Ardennen voor een tweedaagse uitstap. Op het programma stond een kleine duiksessie in de Cave d'Anhée onder begeleiding van een plaatselijke speleologenclub. In de namiddag zou de groep in de stuwmeren van l'Eau d'Heure duiken en voor zondag stond een bovengrondse wandeling in de grotten op het programma.

Maar bij de eerste activiteit sloeg het noodlot toe. ‘Alexandre dook vooraan in de grot', vertelt duikverantwoordelijke Patrick De Jonghe. ‘Het is daar helemaal niet gevaarlijk of moeilijk om te duiken. Hij werd daarenboven vergezeld van twee kameraden die al meer dan twintig jaar duikervaring hebben. Het water is daar maximum zeven meter diep. Maar op vier meter diepte reageerde hij plots helemaal niet meer.'

‘We vermoeden dat hij totaal onverwacht onwel is geworden, mogelijk een hartstilstand kreeg, zegt De Jonghe. ‘Wij hebben hem onmiddellijk op het droge getrokken. In afwachting van de komst van de hulpdiensten begonnen we meteen met hartmassage. De hulpdiensten van Dinant hebben het van ons overgenomen. Het was helaas tevergeefs.' Alexandre Chowdhry is overleden in het ziekenhuis van Mont-Godinne.

Alexandre Chowdhry was monteerder in een bedrijf in Zedelgem. Hij was niet gehuwd en had ook geen kinderen. Hij maakte al zes jaar deel uit van de Duikschool Coral. In maart nam hij nog deel aan een duikreis van de club in Egypte.

Geen weet van duikverbod

De Cave d'Anhée was een populaire plaats voor liefhebbers van speleoduiken. Tot er enkele jaren geleden rotsblokken van het plafond en de wanden van de grot in het water zijn gevallen. Gevreesd werd toen dat duikers door die vallende stenen getroffen konden worden. Dus werd een verbod ingesteld om nog in de grot te duiken. Maar dat verbod stond ter plekke nergens aangegeven.

In het begin werd nog geregeld gecontroleerd of het duikverbod ook gerespecteerd werd. Maar de laatste tijd was dat almaar minder het geval. De grot werd opnieuw een trekpleister voor speleoduikers. Ze werd soms zelfs gebruikt om te leren duiken. ‘Wij hebben geen weet van een duikverbod in deze grot', zegt Patrick De Jonghe. ‘Wij vertrouwden ook volledig op de speleoclub die ons hier begeleidde en die dat al jaren doet. Onder water tref je trouwens verscheidene vaste lijnen aan die in de rotsen verankerd zijn. Het beste bewijs dat hier geregeld gedoken wordt.'

Ook het parket van Dinant bevestigt zondag dat de toegang tot de grot in het Waalse Anhée bij Dinant was toegestaan. Ook activiteiten zoals speleologie mogen er georganiseerd worden. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio