Harout Khatchadourian is al jaren zakenpartner van Beaulieu en zelf geen onbesproken figuur

Boer Clerck laat meerderheid aan Libanees

Roger De Clerck Foto: BELGA

De familie van ‘boer' Roger De Clerck is niet langer baas in het Beaulieu-imperium. De Libanees-Armeense zakenman Harout Khatchadourian heeft 53procent verworven van de groep. Door hun zware schulden aan de fiscus slaagt de familie De Clerck er maar niet in de meerderheid terug te verwerven.

De familie Khatchadourian is al vele jaren een zakenpartner van Roger De Clerck. De huidige stamvader, Harout Khatchadourian(58), is ook een verdachte in het dossier over de fiscale fraude bij de Beaulieu-groep: Khatchadourian ontving bijzonder hoge commissielonen van Beaulieu. Het gerecht denkt evenwel dat die op valse verkopen berusten, en dat het geld gewoon weer terecht kwam op buitenlandse bankrekeningen van de familie De Clerck zèlf.

Dezelfde Khatchadourian kwam trouwens nog in een andere rechtszaak ter sprake wegens op zijn minst merkwaardige geldstromen: in de zaak Lernout & Hauspie namelijk. De Libanees van Armeense oorsprong dook in dat proces als gedupeerde op. Hij investeerde namelijk 36 miljoen dollar in de vestiging in Singapore van het bedrijf. De bedoeling was dat Jo Lernout en Paul Hauspie dat geld in Armeense spraaktechnologie zouden stoppen. Maar de twee gebruikten het enkel om allerlei putten te dempen.

Miljoenen nodig

Volgens de krant De Tijd heeft de Libanese zakenfamilie 53 procent van de aandelen van de Beaulieu-groep verworven. Dat gebeurde in 2009. De Beaulieu-groep zat toen in zo slechte papieren dat een kapitaalsverhoging nodig was. Zoon Francis De Clerck en de familie Khatchadourian zorgden toen voor de nodige miljoenen. De bedoeling was blijkbaar dat de De Clercks de meerderheid in het bedrijf weer zouden verwerven, maar blijkbaar slagen ze daar niet in: de kinderen van Roger De Clerck zijn aan het proberen een akkoord met de fiscus te sluiten, om eindelijk van die jarenlange vervolging af te zijn. Maar daartoe hebben ze wellicht zo'n 40 miljoen euro nodig. Dat geld hebben ze wel liggen, maar de miljoenen om daarbovenop Khatchadourian uit te kopen niet.

De huidige Beaulieu International Group is een samengaan van de bedrijven van vier kinderen van stamvader Roger De Clerck. In 1991 gaf die elk kind zijn eigen bedrijf. Omdat die er weinig van bakten, beslisten de kinderen dan maar weer samen te gaan. Maar de markt van kamerbreed vasttapijt bleef maar achteruitgaan, waardoor in 2009 een nieuwe kapitaalsverhoging nodig was. De De Clercks dachten toen dat Khatchadourian maar tijdelijk de meerderheid zou hebben, maar die toestand is ondertussen onveranderd gebleven. Opvallend daarbij is dat de Libanees geen enkel bestuursmandaat in het bedrijf heeft.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees