24 Uur van Le Mans

Hard duel leidt tot brokken in 24u van Le Mans

Na het eerste kwart van de 80ste editie van de 24 Uur van Le Mans is zoals verwacht een Audi voorin te vinden. Toch is het overwicht van het Duitse merk niet zo groot als verwacht. Eén van de Toyota's weet voorlopig goed in de buurt te blijven, de andere was betrokken bij een spectaculaire crash.

Iets na vijf uur wedstrijd keek men bij Audi vreemd op toen leider Benoit Treluyer werd bedreigd door de Toyota van Nicolas Lapierre. Allicht hadden de Duitsers niet verwacht dat de splinternieuwe hybridewagen van de Japanners zolang gelijke tred zou kunnen houden. Net toen Lapierre in het duel met zijn landgenoot aan het langste eind leek te trekken, geraakte de andere Toyota - derde op dat moment - betrokken in een heel zwaar ongeval.

Vlak voor Mulsanne wou Anthony Davidson de Ferrari van Perazzini dubbelen, maar de Italiaan merkte hem te laat op. Beide wagens raakten elkaar, de Toyota ging dwars, vloog de lucht in en kwam met een harde klap tegen de bandenmuur terecht. Davidson geraakte nog op eigen kracht uit het wrak, maar zakte dan door de benen. De Brit werd, net als de eveneens stevig door elkaar geschudde Perazzini, voor verdere controle naar het ziekenhuis overgebracht.

Ook Dumas crasht

Iets voordien was ook al één van Audi's fel beschadigd. Romain Dumas, twee jaar geleden winnaar van de 24 uurs-races van Le Mans en Spa, schoof bij het dubbelen van een tragere Porsche in de bandenmuur. Met een afgerukt wiel en fel beschadigde voorsteven sukkelde de Fransman nog terug naar de pits om de wagen te laten herstellen, maar het halfuur tijdsverlies is in normale omstandigheden te groot om nog een ereplaats te ambiëren.

Ook Allan McNish had al in het decor kunnen hangen. Net zoals vorig jaar ging de snelle Schot er openingsrit keihard tegenaan. In 2011 resulteerde dat in een spectaculaire crash, nu kwam de voormalige F1-rijder (voor Toyota) er van af met een uitstapje door het gras. Niet van die aard om de gemoedsrust in het Audi-kamp te bevorderen.

Lekke band

Bij de drie Belgen die aan de start stonden van de jubileumeditie van Le Mans vielen ondertussen niets dan tevreden gezichten te noteren. ‘Uitstekend gestart', lachte Le Mans-debutant Betrand Baguette, die als derde van de privé-prototypes rondtoerde. ‘Wel jammer dat ik op het eind van mijn rijbeurt lek reed, maar ik kon nog net op tijd de pitstraat induiken. Toch verloren we een veertigtal seconden. Goed, rij ik vijfhonderd meter verder lek, dan had ik een hele ronde van 14 kilometer met een platte band moeten afwerken. Dat was niet gelukt, denk ik.'

Bij de kleine prototypes domineren Baguettes teamcollega's van Oak Racing. De Fransman Olivier Pla zette een kanonstart neer, op de andere wagen bleven Maxime Martin en Bas Leinders goed in de buurt.

Corrigeer