VTI-leerlingen maken rollercoastertestbank

VTI-leerlingen maken rollercoastertestbank

De leerlingen van het VTI stelden zaterdag hun testbank voor rollercoasterwielen voor, die ze in opdracht van Vulkoprin maakten. Foto: rdh

TIELT -

De leerlingen uit het VTI van Tielt hebben een testbank voor rollercoasterwielen gemaakt voor de firma Vulkoprin. Een uniek samenwerkingsproject.

Zaterdag stelden de leerlingen van het VTI hun testbank voor rollercoasterwielen, die ze in opdracht maakten van Vulkoprin, voor aan de buitenwereld. Vulkoprin is een wereldspeler in het maken van speciale wielen, onder meer voor pretparkattracties.

Het was productiedirecteur Bert Maes, die vorig jaar naar de leerlingen stapte met het voorstel om een testbank te maken voor dit soort rollercoasterwielen. ‘De wielen van een rollercoasterwagentje moeten behoorlijke lasten, hoge snelheden en vervorming kunnen weerstaan', aldus VTI-directeur Rik Delmotte. ‘Daarom moeten de wielen eerst in een testomgeving gebracht worden, waarbij ze krachten te verwerken krijgen die vergelijkbaar zijn met de werkelijkheid, om hun kwaliteit te testen.'

Op zoek naar personeel

Oud-VTI-leerling Jasper Devriendt tekende het ontwerp uit, de leerlingen van het VTI voerden in groepjes het werk uit. ‘Het resultaat is een werkende machine, die mag gezien worden en die alle functies bezit van een moderne wielentestbank. Iedereen die geholpen heeft, mag best trots zijn op het bereikte resultaat', aldus Vulkoprin-directeur Bert Maes.

Het VTI merkt steeds vaker dat bedrijven via de school op zoek gaan naar personeel, onder meer door dergelijke projecten te organiseren, maar ook door stages en bedrijfbezoeken. ‘De war of talent is ook in Tielt voelbaar. Iedereen weet immers dat technische profielen echte knelpuntberoepen zijn, omdat de vraag naar deze mensen groter is dan het aanbod. Afgestudeerden aan het VTI ondervinden dan ook geen enkel probleem om een uitdagende job te vinden, gekoppeld aan een mooi loon', aldus nog Delmotte.

Vulkoprin belooft alvast met meer van dergelijke voorstellen naar de school te trekken. Het bedrijf hoopt daarmee dat jongere mensen sneller de stap naar het technisch onderwijs zullen zetten. ‘En dat is meer dan nodig, want het tekort aan geschoolde technici is een reële bedreiging voor onze welvaart in Vlaanderen', waarschuwt Maes nog.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio