Familie wil oplossing voor geboortehuis Jempi Monseré

Stad houdt boot af voor museum in Monseréhuis

Stad houdt boot af voor museum in Monseréhuis

Weduwe Annie, echtgenoot Marcel Vanhoutte, zus Marie-Claire, echtgenoot Albert Van Keirsbulck en Jempi's zus Anita willen dat de stad een museum inricht in het geboortehuis van de overleden wielrenner. Foto: sbr

Roeselare -

Een standbeeld komt er volgend jaar. Maar wat met het geboortehuis van wielerheld Jean-Pierre Monseré? De familie wil er graag een museum en verzamelplek voor wielertoeristen van maken. De stad houdt echter de boot af.

Jean-Pierre Monseré kwam als wereldkampioen wielrennen om het leven tijdens een wielerwedstrijd in Retie in 1971. Sindsdien gaat de Roeselaarse held nog vaak over de tong. In samenspraak met de familie zamelen de Krottegemse Ransels geld in om een standbeeld op te richten voor de man in zijn geboortewijk Krottegem. Dat standbeeld moet er volgend jaar komen.

Zijn geboortehuis in de Populierstraat, de zogenaamde Aardappelhoek, staat nog altijd overeind. De familie Monseré onderhoudt het huis op eigen kosten, maar wil graag de stad inschakelen om van het huis een echte trekpleister te maken voor wielertoeristen. Hoe lang de familie nog op eigen houtje zal kunnen instaan voor het onderhoud, is niet duidelijk. Het huis staat al drie jaar leeg. Er hangt wel een bord met uitleg over het huis en zijn vroegere bewoner. Idealiter ziet de familie het huis als een klein museum, met daarnaast een terras en uitvalsplek voor wielertoeristen uit het hele land.

‘Het geboortehuis van Jean-Pierre is nog altijd in trek bij de wielertoeristen', vertelt zus Anita. ‘We geven regelmatig rondleidingen in het huis en vertellen over het leven van Jempi. Met hele bussen zakken ze af. Zelfs wielertoeristen uit Limburg houden hier halt tijdens toertochten.'

De familie Monseré wil het huis graag houden om hun overleden broer of man te eren. ‘Want hij is na al die jaren nog altijd zeer populair. Hij was het tenslotte die in de jaren zeventig Roeselare op de kaart zette. Niet Albrecht Rodenbach. Jempi ligt voor veel mensen nog fris in het geheugen', vertelt Jempi's zus Marie-Claire.

Geen geld in 2012

Het stadsbestuur schiet het idee van een mini-Monserémuseum niet meteen af, maar staat ook niet te springen om het geboortehuis te kopen. ‘Zeker in het budget van 2012 is er geen geld voorzien', vertelt schepen José Debels (CD&V). ‘Voorlopig zijn er enkel informele gesprekken geweest en werd het idee nog niet doorgepraat met het schepencollege. Op korte termijn is het alvast geen optie.'

Deze zomer vindt voor het eerst de Grote Prijs Jean-Pierre Monseré plaats in Roeselare. In Retie wordt sinds zijn dood een gelijkaardige herdenkingswedstrijd gehouden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio