Politie controleert meer dan 1.500 voertuigen

Grote controle op E314

Grote controle op E314

Een speciale vrachtwagen van de douane scant een vrachtwagen op zijn inhoud. Foto: ibo

Bekkevoort -

De politie van de zone Hageland hield het voorbije weekend een grootschalige verkeerscontrole aan de op- en afrit van de E314 in Bekkevoort. De actie ‘Traffic' bracht zo'n 13.000 euro op.

De lokale politie van de zone Hageland sloeg het voorbije weekend de handen in mekaar met de lokale recherche, de douane, de Vlaamse belastingsdienst en de sociale inspectie voor de grootschalige controleactie ‘Traffic'. Op het op- en afrittencomplex van de E314 in Bekkevoort controleerden ze samen 1.473 wagens en 43 vrachtwagens op onder meer drugs, mensenhandel, algemene verkeersvoorschriften en het betalen van de belasting op inverkeerstelling (BIV). De actie bracht in totaal 13.000 euro in het laatje.

Voor de grootschalige controleactie werd een deel van het op- en afrittencomplex in Bekkevoort afgesloten. Al het verkeer dat op de Leuvensesteenweg van Diest naar Leuven reed werd gecontroleerd. Op de E314 reden ook twee motorrijders van de politie om vrachtwagens te begeleiden naar de controlepost.

‘Aan de kant van de weg staat een bestelwagen van de Vlaamse belastingsdienst', zegt hoofdinspecteur Mario Scheys van de politiezone Hageland. ‘Die scant de nummerplaten van de voertuigen die voorbij rijden en kan meteen zien of de bestuurder zijn inschrijvingsgeld en zijn rijtaks heeft betaald. Is dat niet het geval, dan wordt de wagen naar de kant gehaald en moet de bestuurder dat hier betalen.' Bij de actie werden in totaal 23 wagens onderschept die hun BIV niet betaald hadden.

Vrachtwagenscanner

De douane had speciaal voor de actie Traffic ook een vrachtwagen naar Bekkevoort gebracht die vrachtwagens kan scannen zonder de oplegger open te maken. ‘Op die manier kunnen we op een snelle en makkelijke manier vrachtwagens controleren op onder meer drugs en mensensmokkel', verklaart Scheys. ‘De vrachtwagen met de scanner aan boord rijdt naast de vrachtwagen die hij wil scannen, met een soort kraan die over de te controleren vrachtwagen komt te hangen. Daarna rijdt hij traag achteruit. Op die manier wordt de inhoud van de vrachtwagen gescand.' In totaal werden negentien vrachtwagens gescand.

Voorts werden drie personenwagens doorzocht waarvan de eigenaars bij de waren gekend politie voor drugsgebruik of - verkoop. De politie schreef ook twee pv's uit voor het niet respecteren van rij- en rusttijden en fraude met de tachograaf. Er werden ook zeven onmiddellijke inningen uitgeschreven aan buitenlandse vrachtwagenbestuurders voor fraude met de schijf.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio