Thomas Vermaelen: 'Niet gedacht dat Nederland eruit zou gaan in groepsfase'

Thomas Vermaelen: 'Niet gedacht dat Nederland eruit zou gaan in groepsfase'

Foto: photonews

Rode Duivel en Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen werpt exclusief voor Het Nieuwsblad zijn blik op het EK.

Heel even. Heel even zat het erin voor Oranje. Het liep eigenlijk allemaal perfect in die eerste minuten. Een snelle goal en dan Duitsland op voorsprong: het was alles wat ze nodig hadden.

Maar ze konden het niet volhouden. Echt jammer. Vooraf schatte ik Nederland nochtans veel hoger in dan Portugal. Dat ze er in de groepsfase al uit zouden gaan, had ik nooit gedacht. En al helemaal niet dat het met nul punten zou zijn.

De nederlaag in de eerste match tegen Denemarken was een flinke klap. Er zat veel meer in, maar dat verlies zette druk op de komende duels en dat maakt het voetballen moeilijk. Het mentale mag niet onderschat worden. In de voorbereiding liep het al niet geweldig, dat was misschien een voorteken. De toekomst zal ze nu even gestolen kunnen worden. Maar al die jongens die aan de match begonnen, waren 27 of 28 jaar. Die kunnen allemaal nog wel even mee.

Vanavond kunnen Spanje en Kroatië er met een salonremise van 2-2 voor zorgen dat Italië uitgeschakeld is. Klinkt aanlokkelijk, maar ik geloof er niet in. Het lijkt me ook zo moeilijk om zoiets op poten te zetten. Ik weet dat er na onze wedstrijd op het beloften-EK tegen Oranje ook mensen dachten aan een afgesproken gelijkspel, maar dat klopt niet. Spanje zie ik het al helemaal niet doen. Tegen Ierland maakten ze opnieuw indruk. Iedereen kent intussen hun combinatievoetbal. Maar het is zo moeilijk om daar iets tegenover te zetten. Als je hoog druk zet, dan geef je ze de ruimte. En als je terugplooit, dan maken ze je toch kapot.

Op Iniesta na houden ze de bal zelden lang bij dezelfde speler. Een of twee keer raken en passen: zo houden ze het tempo. Niet door dribbels of overstapjes, maar met een uitstekende balaanname. Ook dat is een uitzonderlijke basistechniek.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1