Ronaldo trapt roemloos Oranje naar huis

Oranje begon sterk aan de wedstrijd van de laatste kans en dat resulteerde in een vroege voorsprong via een knap doelpunt van Van der Vaart. De Nederlandse storm ging echter even snel weer liggen en Portugal nam het heft resoluut in handen via Cristiano Ronaldo, die eindelijk toonde dat hij het ook op grote momenten kan en zette achtereenvolgens de 1-1 en uiteindelijk de 1-2-eindstand op het bord. Nederland moet met een 0 op 9, samen met Denemarken dat verloor van Duitsland, het EK verlaten.

Bekijk de gedetailleerde matchstatistieken op www.sportwereld.be/eurolive

 Welgeteld dertien minuten. Zo lang geloofde Oranje gisteren in de kwalificatie. Tussen de goal van Rafael van der Vaart, fraai binnengetrapt op aangeven van Robben, en de 1-1 van de Deen Nicklas Bendtner tegen Duitsland, stond Nederland op één doelpunt van de kwartfinale. Maar eerlijk is eerlijk: zelfs in die periode gaf Oranje niet de indruk dat het in dit tornooi verder wilde gaan. Oranje speelde gisteren in het zwart. En daarmee was eigenlijk alles gezegd.

De 1-0 kreeg Nederland nog van de Portugezen cadeau. Laten we het smartengeld noemen, een vergoeding uit medeleven met een desastreus EK voor Oranje. Robben kreeg na elf minuten vrije doorgang, legde na een getelefoneerde dribbel af voor Van der Vaart, die Nederland met een fraaie krul op voorsprong trapte.

Portugal besloot na de 1-0 dat het welletjes was en nam het zonder moeite de wedstrijd in handen. In twee minuten schoten Ronaldo, Postiga en Meireles naast het doel van Maarten Stekelenburg. Oranje kwam onder druk maar kon zich optrekken aan de tussenstand in Lviv. Daar had Lukas Podolski de Duitsers op 1-0 gebracht. De score werd ogenblikkelijk op groot scherm in Charkiv geprojecteerd.

Oranje stond op één doelpunt van de kwartfinale maar kon maar niet uit de omknelling van Portugal ontsnappen. Postiga knoeide weer in de afwerking, Stekelenburg moest gevat reageren op een kopbal van Ronaldo. Aan de overkant probeerde Sneijder tevergeefs Rui Patricio te verrassen.

In Lviv had Nicklas Bendtner Denemarken langszij gebracht toen João Pereira randje buitenspel Ronaldo weg stuurde. Vlaar kwam hopeloos te laat, Ronaldo snoerde zijn criticasters de mond met het doelpunt van de virtuele kwalificatie voor Portugal.
In het slotkwartier kwam Oranje nog een paar keer goed weg. Nani en Ronaldo besloten (nipt) naast, Coentrão trapte een rechtstreekse vrije trap scherp over. Nederland mocht blij zijn met een 1-1 ruststand.

Van kwaad naar erger

In de tweede helft werd het alleen nog erger voor Oranje. Portugal bleef kansen missen, alsof het met het gewonde dier wilde blijven spelen. Ronaldo bood Postiga, Coentrão én Nani kansen aan, maar niemand kreeg het leer er in.

Bert van Marwijk deed het enige wat hij nog kon doen: werktuiglijk wisselen. Afellay kwam er in voor de 18-jarige Willems, de enige die aan dit EK wat overgehouden heeft: het van Enzo Scifo overgenomen record van jongste speler op een EK.

Een kwartier voor tijd vond Ronaldo dat het welletjes was. Nadat zijn ploegmaats hadden gemist, diende hij eigenhandig de genadeslag toe. Een onaanvaardbaar zwak Oranje zat er bij en keek ernaar. Van der Vaart trapte nog eens op de paal, de rest zat al met gedachten bij vrouw en kind. Het enige goede nieuws: vandaag begint de vakantie en is de nachtmerrie van Charkiv voorgoed voorbij.

 

MAN VAN DE MATCH

Cristiano Ronaldo
Gaf alle criticasters lik op stuk met een sterke wedstrijd, bekroond met twee doelpunten.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.