Hollandse tegels in Oud Gasthuis prachtig gerestaureerd

Hollandse tegels in Oud Gasthuis prachtig gerestaureerd

De 2.750 Hollandse tegels werden minutieus gerestaurdeerd. Foto: rds

ASSE - In het Oud Gasthuis werd zondag de gerestaureerde tegelruimte van de toenmalige keuken ingewijd.

De collectie handgemaakte Hollandse tegels, 2.750 stuks, is voor Vlaanderen een vrij merkwaardig curiosum, maar ze raakte in verval nadat de Gasthuiszusters het gebouw in 1970 verlieten. Het keukentje bleef echter tot de verbeelding spreken en Thierry de Clippele, huidig stafmedewerker van het CC Asse, schreef er in 1984 een licentiaatsverhandeling over.

Twintig jaar

Toch duurde het nog meer dan twintig jaar eer het echt tot een restauratiedossier kwam. De tegels over de vier muren dateren uit verschillende periodes tussen de 17de en de 20ste eeuw. Het gaat ook niet om tegels uit Delft, zoals vaak werd geschreven, maar uit andere Hollandse plaatsen, waaronder Rotterdam. De restauratie werd toevertrouwd aan Karin Keutgens (Viering bvba) en Bernard Delmotte. De restaurateurs zetten de losgekomen tegels weer vast en vervingen de verdwenen elementen door nieuwe of antieke tegels. Aan de hand van foto's en originele documenten werd de originele plaats van de tegels gerespecteerd.

Rondleidingen

Het werk duurde zes maand en de eindafrekening bedraagt 120.372 euro, waarvan 80 procent wordt gesubsidieerd.

De tegelruimte is open voor het publiek. Thierry de Clippele is het aanspreekpunt voor rondleidingen en uitleg over de geschiedenis van het tegelmaken.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio