Dokters spreken beschuldigde tegen

ANTWERPEN/MECHELEN -

Op het assisenproces van Kris Van San (36) uit Mechelen, die beschuldigd wordt van de moord op zijn vriendin Patricia Stassyns (47), is maandag de wetsdokter komen getuigen. Hij situeert het tijdstip van overlijden op 16 of 17 december 2009. De beschuldigde blijft erbij dat hij haar op 13 december gewurgd had.

De versie van de beschuldigde stemt ook op andere vlakken niet overeen met de vaststellingen van de deskundige. Hij trof tijdens de autopsie een wonde op haar voorhoofd aan, alsook kneuzingen en blauwe plekken. ‘Die letsels kunnen alleen maar voor het overlijden ontstaan zijn.'

Hij verwacht dergelijke kneuzingen te zien bij een slachtoffer dat hevig tegenspartelt omdat het in bedwang wordt gehouden. Kris verklaarde echter dat Patricia zich niet verzet had toen hij haar wurgde. Nadat het slachtoffer overleden was, zou de beschuldigde enkele zelfmoordpogingen ondernomen hebben. De wetsdokter onderzocht zijn verwondingen, maar vond ze niet overtuigend om van echte pogingen te kunnen spreken.

Kris Van San (36) heeft het moeilijk om zelfs oppervlakkige relaties aan te gaan door het narcistische aspect van zijn persoonlijkheid. Hij heeft iemand nodig om hem te bevestigen en is erg gevoelig voor krenking en afwijzing. Dat verklaarde de gerechtspsychiater maandag.

De beschuldigde is volgens hem wel toerekeningsvatbaar. De gerechtspsychiater nam ook de medische dossiers van Kris en Patricia door.

Kris werd in 2004 en 2005 opgenomen in de psychiatrie voor een depressie, slaapproblemen en angsten. Hij had toen nog geen zelfmoordgedachten, maar twijfelde aan zichzelf en aan de zin van het leven. Een jaar later werd hij echter opgenomen met snijwonden aan de linkerpols en ook in 2008 zou hij een zelfmoordpoging ondernomen hebben, met pillen.

Ook Patricia werd drie keer in de psychiatrie opgenomen. Ze was depressief door relationele problemen, pesterijen op het werk, moeilijkheden met haar dochter en probeerde zich vier keer van het leven te beroven.

‘Er was dus bij beiden in het verleden sprake van zelfmoordneigingen en -pogingen, maar er was nooit sprake van echt levensgevaar. Na studie van de medische dossiers heb ik geen aanwijzingen gevonden van een gezamenlijke doodswens in december 2009.'

Kris Van San heeft namens Patricia Stassyns berichten verstuurd naar haar familie en collega's die zich ongerust maakten over haar verdwijning. Zij vonden de toon van die sms'jes wel vreemd, maar hadden er verder niets achter gezocht. Dinsdag komt de familie van het slachtoffer getuigen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio