In ruil voor wekelijks boeket bloemen schonk Clara Vandercrussen fortuin aan stad

Dagcentrum De Wal bedankt zijn weldoenster Clara

Dagcentrum De Wal bedankt zijn weldoenster Clara

De bewoners van dagcentrum De Wal, hun begeleiders en schepenen kwamen een kunstwerk op het graf van hun weldoenster plaatsen. Foto: fvv

Wondelgem/GENT -

Op de begraafplaats Campo Santo brachten bewoners van dagcentrum De Wal in Wondelgem met een zelfgemaakt kunstwerk hulde aan Clara Vandercrussen. Die dame liet in 2000 een legaat van 1,4miljoen euro na aan Stad Gent. Met dat geld wordt een flink stuk van het nieuwe dagcentrum en home voor De Wal betaald.

Clara Vandercrussen woonde in een appartement aan het Broederlijke Weversplein vlakbij de Nieuwe Wandeling. Na een kwalijke val overleed ze op 13juni 2000 op 89-jarige leeftijd. In 1982 wees ze al bij testament haar geboortestad Gent als enige erfgenaam aan. De Gentse gemeenteraad aanvaardde het legaat van 57miljoen Belgische frank of 1.485.000euro eind 2000. Clara Vandercrussen had één voorwaarde gesteld. ‘Het geld moest dienen voor het bijstaan van mentaal gehandicapten die de stad onder haar hoede heeft en die ouder zijn dan 21jaar. Ook vroeg ze om wekelijks op haar graf en jaarlijks op 1november op dat van haar zoon een tuiltje bloemen te plaatsen. Omdat de concessie in 2013 vervalt, hebben we het graf laten beschermen. Er mag niet aan worden geraakt', zegt Catharina Segers (Open VLD), schepen van Begraafplaatsen.

Haar zoon Francis De Boeck, Clara's enig kind, kwam in 1961 op 21-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeval. Acht jaar vroeger, in 1953, verongelukte haar man op 40-jarige leeftijd in Frankrijk. Elektricien Jozef De Boeck was Clara's tweede echtgenoot. Het raadsel over de herkomst van haar fortuin blijft bestaan. Voor Stad Gent deed dat niets terzake en de stad zou erop toekijken dat het geld op de juiste manier zou worden besteed. Ook buren hadden destijds geen verklaring. Clara Vandercrussen was wel iemand die heel goed op haar centjes lette, meer wisten ze niet te vertellen.

Ze had nog een neef en een nicht, die laatste woonde in Amerika. ‘Wellicht koos ze voor mentaal gehandicapten, omdat er in haar omgeving twee mensen waren die geregeld in dagcentrum De Wal kwamen', zegt Marian De Clercq, directeur van De Wal.

Vrij vlug werd beslist om het geld aan het stedelijke dagcentrum De Wal te geven, het enige centrum dat ervoor in aanmerking komt.

Kasteeltje

De Wal is gehuisvest in het kasteeltje in het park Vynck-Bovyn aan de Botestraat. Dat kasteeltje is verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen voor een kwaliteitsvolle dienstverlening voor die doelgroep. Stad Gent wilde eerst het kasteel renoveren, maar besloot uiteindelijk te kiezen voor een nieuw passiefgebouw. Al die tijd bleef het geld op een rekening staan. Intussen is het bedrag gegroeid tot 1,8miljoen euro.

Achteraan in het park, tussen de Klimoplaan en de Lusthof, komen de nieuwe gebouwen. Naast het dagcentrum worden twee homes, De Zon en De Regenboog gebouwd. Ze worden verbonden met een sas.

‘De nieuwbouw kost 3miljoen euro. Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (Vipa) geeft 700.000euro. Stad Gent investeert ook 600.000euro. In De Wal vangen wij 42personen op. Van hen gaan er 22 elke dag naar huis. Voor twintig personen bouwen we twee woonhuizen', zegt Marian De Clercq.

Wat er met het kasteel zal gebeuren, is niet bekend. ‘We moeten dat nog bekijken', zegt Christophe Peeters (Open VLD) , schepen van Facility Management.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio