Visser Etienne Victor nog steeds vermist

Gezonken vissersbootje Sara gisteren geborgen

Gezonken vissersbootje Sara gisteren geborgen

De Sara werd bij hoog water naar het strand gebracht. Foto: nmi

Zeebrugge -

Gisteren is door de bergingsmaatschappij Ship Support uit Nieuwpoort het vissersbootje Sara geborgen. Visser Etienne Victor is nog steeds vermist.

Het ongeval met het vissersbootje Sara gebeurde veertien dagen geleden toen visser Etienne Victor (65) na de garnaalvangst terugkeerde naar de haven. Hij had in de namiddag nog contact met zijn echtgenote maar rond 17uur was de Sara met Etienne Victor nog niet in de haven binnen gelopen. Een grote zoekactie met verschillende reddingsdiensten leverde niet op. Wel kon het wrak door de Vrijwillige Blankenbergs Zeereddingsdienst worden gelokaliseerd. Omdat er weinig kans was om Etienne Victor nog levend terug te vinden werden daags na het ongeval geen zoektocht meer uitgevoerd.

De Marine voerde nog enkele duikwerken uit, maar ook die kon de visser niet terugvinden. Wel bleef er onzekerheid hangen omdat bij het duiken de zichtbaarheid zeer beperkt was. Hoe het ongeval is gebeurd moet het onderzoek nu uitwijzen. Vast staat dat Etienne Victor een ervaren visser was en op zee geen risico's nam. Volgens sportvissers ging Victor altijd vissen langs de westelijke strekdam en zoals vele garnaalvangers slepen ze na hun laatste vangst het visnet achter het bootje om dat uit te kuisen. Vermoedelijk is het visnet blijven haperen aan een gele boei die langs de strekdam ligt en is de boot gekapseisd.

Zowel het departement Leefmilieu als het MRCC (Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum) in Oostende waren er voorstander van om het vissersbootje te bergen. Vooraleer de berging van start kon gaan is er overleg gevoerd tussen de verzekeringsmaatschappij en Ship Support uit Nieuwpoort.

Verder onderzoek

‘Wij hebben het oorspronkelijke plan om het vissersbootje naar de vissershaven te brengen moeten wijzigen' stelt Rejane Gyssens hoofd van het MRCC.

‘In het was er zo'n drie ton slib aanwezig waardoor het onmogelijk was om het naar de haven te brengen. De bergingsmaatschappij besloot dan om de Sara bij hoog water zo dicht mogelijk naar het strand te brengen. Bij laag water is nog aan boord een controle gebeurd, maar de vissers is er niet aangetroffen. Het vissersbootje is dan met een vrachtwagen afgevoerd voor verder onderzoek', zegt Gyssens.

Voor de familie blijft de onzekerheid hoe Etienne Victor is omgekomen zwaar om te dragen. De vraag blijft of hij ooit wordt teruggevonden.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio