Provincie lelijk getroffen door noodweer

De brandweer was uren in de weer met het opruimen van het puin en het herstellen van de daken. Foto: ppn

HASSELT/HEUSDEN-ZOLDER/DILSEN-STOKKEM/MAASEIK -

Het onweer dat maandagochtend over onze provincie trok zorgde op veel plaatsen voor overlast. Op vele plaatsen waaiden dakpannen weg. In Maaseik bevond zich het epicentrum van de storm met een windhoos die 25 huizen beschadigde.

Het noodweer sloeg maandagochtend tussen 7 uur en 8.30 uur ongemeen hard toe in Limburg. Het onweer trok van het zuidwesten naar het noordoosten en richtte overal schade aan. In Leopoldsburg en Beringen versperden omgewaaide bomen de weg en in Heusden-Zolder gingen daken waaien.

Op de 100-centrale in Hasselt kwamen zoveel oproepen van wateroverlast en stormschade binnen dat ze extra personeel moesten optrommelen om alle meldingen te beantwoorden.

Windhoos

In Dilsen-Stokkem op de Eindestraat moesten de daken van twee huizen er aan geloven, maar de grootste miserie speelde zich af aan de Diestersteenweg in Maaseik. Een windhoos won aan kracht ter hoogte van Garage Leunissen en schrok de hele buurt tot aan het kruispunt met de Schuurstraat op. Over een afstand van minder dan 800 meter was de ravage niet te overzien. Zo'n 25 woningen en tuinen liepen schade op.

'Dakpannen, tuinmeubelen, bomen, takken, beschuttingen, alles vloog in het rond', zegt een van de buren. 'Het terrasmeubilair van onze overburen vloog door de lucht en belandde in onze voortuin. Auto's moesten stoppen voor al dat puin en de toestand was enorm gevaarlijk. De mensen durfden gewoonweg niet buitenkomen. Het was alsof de wereld verging.'

Een busje van de gemeentelijke diensten van Maaseik moest er aan geloven. De hevige wind sloeg de ramen uit het voertuig. Het glas sprong stuk. Zo'n twee minuten nadat de tornado in alle hevigheid had toegeslagen was alles opnieuw stuk. Burgemeester Jan Creemers (CD&V) kwam de schade opmeten. 'Het heeft zich echt tot dit gebied beperkt. Elders viel de regen met bakken uit de lucht en kregen we donder en bliksem. Ik ben vooral gelukkig dat hier geen zwaargewonden vielen.'

De brandweer van Maaseik snelde ter hulp om al het puin te ruimen. Daarbij kregen ze in eerste instantie hulp van de opruimdiensten van de gemeente. De collega's van de kazernes in Genk, Maasmechelen en Bree stuurden ladderwagens om mee te helpen met het toeleggen van de daken. 'We hebben schade op onze slaapkamers omdat hierboven de dakpannen weggeslagen werden door de wind. Ook de pannen van de schuur moesten er aan geloven', zegt een jonge vrouw die in een vroegere boerderij woont in de Schuurstraat. Hier richtte de tornado de laatste grote schade aan. De brandweerkorpsen van de zone Oost-Limburg waren uren in het weer met alle opruim- en herstellingswerken.

Zuid-Limburg ontsnapte maandagmorgen aan de hevige rukwinden en de zware buien. De streek rond Tongeren, Heers, Hoeselt en Sint-Truiden kreeg de jongste weken heel wat water te verwerken.

Dak waait weg

In Heusden-Zolder hadden brandweerlui gisterochtend de handen vol om omgewaaide bomen te ruimen en daken te dichten. Op de Koerselsesteenweg in Heusden ging een deel van een dak waaien. Ook aan de aanpalende straten liepen heel wat daken en muurbekledingen schade op.

Bomen versperden de Vrevijverstraat en de Schrikheidestraat in Beringen. De zware regenval tijdens het onweer deed ook straten onderlopen. Het duurde nog tot de middag eer de pompiers de tientallen oproepen hadden verwerkt en, waar nodig, de daken konden dichten. Het verkeer rond Heusden, Beringen en Leopoldsburg ondervond heel wat hinder.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio