Zwaar onweer veroorzaakt schade

Zwaar onweer veroorzaakt schade

Foto: Philip Pergens

ZAVENTEM/PUURS/BERINGEN - Het zware onweer dat vanmorgen over ons land trok heeft op verschillende plaatsen schade veroorzaakt, en zorgde voor heel wat verkeersellende. Er stond even bijna 400 kilometer file op de wegen. Het treinverkeer van en naar Brussel kan met lichte vertragingen kampen door enkele blikseminslagen.

Vooral in Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen hield het onweer, dat vanmorgen met hevige regenval en felle rukwinden over het land trok, lelijk huis. West-Vlaanderen bleef wat gespaard.

'In Ukkel werd 21 liter water per vierkante meter gemeten', aldus weerman Frank Deboosere op het VRT-radionieuws. Aangezien er zoveel regen viel in een beperkte tijdsperiode viel, wordt op verschillende plaatsen al wateroverlast gemeld. 

Extra personeel voor 100-centrale

Het onweer richtte zware schade aan in vooral het westen en het oosten van Limburg. Op de Koerselsesteenweg in Heusden-Zolder ging een deel van een dak waaien. Daken gingen ook de lucht in op de Eindestraat en de Emiel Dorlaan in Dilsen-Stokkem.

De windhoos die tijdens het onweer ontstond in Limburg hield ook lelijk huis in de Diestersteenweg in Maaseik. Over een afstand van zowat driehonderd meter liepen quasi alle huizen schade op. Een bloemenverkoper zag zijn serre vernield worden en raamt de schade voorlopig op 40.000 euro.

Daken werden vernield en bomen gingen tegen de grond. Tuinmeubilair en trampolines verhuisden van de ene tuin naar de andere. Maandagmorgen hadden de brandweerkorpsen van Maaseik en Maasmechelen de handen vol met het puin ruimen en het herstellen of dichtmaken van daken. Ze kregen ook versterking van de korpsen uit Bree en Genk.

Op de 100-centrale in Hasselt was het razend druk: om alle oproepen te kunnen beantwoorden werden extra personeelsleden opgetrommeld. Bomen versperden de Vrevijverstraat en de Schrikheidestraat in Beringen. De zware regenval tijdens het onweer deed ook straten onderlopen.

In Puurs, in de provincie Antwerpen, sloeg de bliksem in op een huis.

Blikseminslag op brandweerkazerne

Ook in Vlaams-Brabant veroorzaakte het onweer schade. De brandweerkazerne van Zaventem werd rond 7.15 uur getroffen door een blikseminslag. Daardoor ontstond een kleine brand die de brandweer zelf snel onder controle kreeg. Door de blikseminslag is de brandweer voorlopig telefonisch niet bereikbaar op het gewone telefoonnummer.

Beroep doen op de brandweer van Zaventem kan momenteel enkel door de dienst 100 te bellen. Dat zal vermoedelijk tot dinsdag 8 uur zo blijven. De tussenkomsten zelf kunnen wel degelijk verzorgd worden.

Voorts ontving de brandweer van Halle een tiental oproepen voor ondergelopen kelders op lager gelegen plaatsen in Lembeek en de Beerselse deelgemeenten Lot en Dworp. De wateroverlast was het gevolg van het feit dat riolen het water niet konden slikken.

Rijvakken Brusselse ring afgesloten

De brandweer van Vilvoorde moest tussenkomen bij enkele ondergelopen kelders in Vilvoorde, Grimbergen, Machelen en Diegem. De brandweer sloot wegens wateroverlast op enkele plaatsen op de ring rond Brussel tijdelijk ook enkele rijvakken af. Dat was onder meer het geval in Strombeek en Diegem. In Wemmel moest de brandweer van Asse tussenkomen wegens wateroverlast op parking C.

Ook de brandweer van Overijse moest optreden wegens wateroverlast op de binnenring ter hoogte van Groenendaal. Ook op enkele andere plaatsen in Overijse liepen wegen onder water. In Meise werd een woning aan de Platanenlaan getroffen door een blikseminslag.

Ook in het Leuvense liepen enkele straten onder water. De brandweer van Leuven moest tussenkomen in onder meer de Borstelstraat in Kessel-Lo, de Waversebaan in Oud-Heverlee en de Molekensstraat in Kampenhout. In deze regio bleven de huizen evenwel gespaard van wateroverlast.

Bus- en tramverkeer in Brussel

Rond 7.30 uur veroorzaakte een blikseminslag een dakbrand in de Waversesteenweg in Etterbeek. De brandweer kon het vuur snel blussen en de schade bleef beperkt tot het dak.

Daarnaast kreeg de alarmcentrale van de Brusselse brandweer oproepen voor het leegpompen van kelders in Etterbeek, Ukkel en Elsene

Door de hevige regen raakte ook het tram- en busverkeer in de war tijdens de ochtendspits. Tramsporen kwamen onder water te staan aan Sainctelette in Sint-Jans-Molenbeek, Bascule in Ukkel en de Thomastunnel in Schaarbeek. Het busverkeer ondervond vooral problemen in Ukkel.

Auto- en treinverkeer

Het onweer is intussen voorbij. 'Via het noordoosten van het land heeft de regenzone het land verlaten.' De komende uren zou het droog blijven.

Er stond rond 8 uur ongeveer 400 kilometer file. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum is dat dubbel zoveel file als op een gemiddelde normale dag, maar geen abnormale filelengte voor een regendag.

Het treinverkeer van en naar Brussel kan met lichte vertragingen kampen door de gevolgen van enkele blikseminslagen, onder meer aan het station Brussel-Zuid. Dat werd vernomen bij spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

Een blikseminslag leidde tot een seinstoring in Sint-Joris-Weert en de bliksem sloeg ook in op het rijtuigendepot in Vorst. Door het onweer pasten heel wat treinbestuurders ook hun snelheid aan, legt Infrabel de mogelijke vertragingen uit. Er waren op het spoor geen grote incidenten door het onweer.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S